Doe ook mee aan de Verspillingsvrije Week

7-9-2021

Gelderse huishoudens verspillen jaarlijks 82.000 ton voedsel. Het grootste deel daarvan wordt ingezameld via het restafval en verbrand. Provincie Gelderland zet zich in om voedselverspilling te verlagen. Zo houden we Gelderland schoon, groen en toekomstbestendig! We geven graag zelf het goede voorbeeld, daarom doen wij mee. De Verspillingsvrije Week is van 7 tot en met 13 september, een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Doet u ook mee?

Minder voedselverspilling heeft grote impact

Door bewust om te gaan met voedsel, is per persoon jaarlijks ruim 30 kilo eten van de afvalbak te redden. Bovendien verlaagt het tegengaan van voedselverspilling de impact op het milieu met wel 14%. Er valt nog veel winst te behalen bij consumenten, maar ook in de voedselketen, bijvoorbeeld in de horeca, zorg en catering. Met programma’s als de FoodWaste Challenge in de horeca en het testen van oplossingen van bakkers, bakkerijen en supermarkten tegen (brood)verspilling, dragen wij bij aan de bewustwording van voedselverspilling en stimuleren we bedrijven hier stappen in te zetten.

Voedsel-reststromen waardevol maken

Een manier om het zogenoemde onvermijdbare voedsel om te zetten in iets nuttigs, is door reststromen slim te benutten en te verwaarden. Dit maken we mogelijk door innovatieprogramma’s van Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen te ondersteunen, zoals het Business Innovation Program Food. Ook dragen we via andere financiële instrumenten (EFRO, Interreg, eigen tenderregelingen) bij aan innovaties op dit gebied en nemen we een verbindende rol in door kennisdeling te faciliteren.

Provincie Gelderland en voedselverspilling

Uiteraard zetten wij ons niet alleen tijdens de Verspillingsvrije Week in tegen voedselverspilling, maar houden wij onszelf en elkaar ook daarna scherp. Zo bieden we in ons bedrijfsrestaurant biologisch, plantaardig voedsel aan, wordt er zeer kritisch naar de (circulaire) inkoop gekeken en doen we mee met Restaurants van Morgen en Green Deal Duurzame Catering.

Meld u ook aan

Het doel van de Verspillingsvrije Week is 1 week lang geen voedsel verspillen. Bent u benieuwd wat u daarvoor moet doen en laten? Meld u gratis aan via de website van verspillingsvrijeweek. Daar kiest u een challenge. U ontvangt dan handige tips om direct mee aan de slag te gaan!

Terug naar nieuwsoverzicht