Concept Regionale Energiestrategieën vastgesteld

29-5-2020

Voor de Fruitdelta Rivierenland, Cleantech Regio, Foodvalley en regio Noord-Veluwe werd 26 mei 2020 de concept Regionale Energiestrategie vastgesteld. In deze plannen staat globaal waar in de toekomst zonnevelden/zonneparken en windmolens geplaatst mogen worden. Ook staat er hoe we overschakelen naar duurzame warmtebronnen als alternatief voor aardgas.

De landelijke afspraak is dat alle 30 Nederlandse regio’s 35 terawattuur hernieuwbare energie opwekken met zonneparken en windmolens op land voor 2030. Gelderland stevent af op een bod van 6 terawattuur.

“Een prachtig resultaat,” aldus gedeputeerde Jan van der Meer. “Uiteraard moeten we dit nog goed uitwerken in een vervolgstap (RES 1.0). Initiatiefnemers zoals energiecoöperaties moeten de aanleg en de bouw van winmolens en zonneparken realiseren voor 2030. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we op deze manier een grote stap maken in de overschakeling naar duurzame energie. Belangrijk is dat we naarmate de plannen concreter worden we steeds meer inwoners hierbij betrekken en dat zij er ook financieel beter van kunnen worden.”

Achterhoek en Regio Arnhem/Nijmegen

De Regio’s Arnhem/Nijmegen én Achterhoek leveren in juni 2020 een concept aan. Daarna is het Gelderse bod helemaal duidelijk.

Regionale Energiestrategieën

Gelderland schakelt over naar hernieuwbare energie. Een verandering die iedereen raakt in huis, de straat, wijk en omgeving. We koken niet meer op aardgas en rijden in elektrische auto’s. Deze verandering moet in 2050 klaar zijn. Dit lijkt ver weg, maar we zijn de weg hiernaartoe definitief ingeslagen. Hiervoor stellen we een Regionale Energiestrategie (RES) op. Alle informatie over de Regionale Energie Strategieën en de warmtetransitie vindt u op de website van het Nationale Programma RES en de websites van de regio’s. Op www.iedereendoetwat.nl staat wat u zelf kunt bijdragen aan de energietransitie en klimaat.

Websites Regio’s:

Inmiddels heeft ook regio Arnhem Nijmegen haar concept-RES gepubliceerd.

Terug naar nieuwsoverzicht