Christianne van der Wal bezoekt Nespresso Lichtenvoorde

7-2-2020 Lopende band met stukjes van gebruikte capsules

De Gelderse gedeputeerde voor circulaire economie bezocht vrijdag 7 februari 2020 de Recyclelijn van Nespresso Nederland in Lichtenvoorde. Ze was daar op uitnodiging van Nespresso om kennis te maken met het hergebruik van aluminium koffiecapsules. Tijdens het bezoek spraken ze ook over het verder besparen van grondstofstromen.

Nespresso en recyclepartner Remondis ontwikkelden voor de Nederlandse markt een speciaal recyclesysteem. Deze recyclelijn staat in Lichtenvoorde en is sinds 2012 operationeel. Het systeem verwerkt 100% van de verkochte Nespresso capsules.

Trots

“Het is geweldig dat Nespresso met Remondis een speciaal recyclesysteem ontwikkeld. En dat ze hun aandeel nemen in het inzamelen van de gebruikte capsules. Dat laat de kracht zien van onze Gelderse bedrijven. En daar ben ik trots op!”, aldus Van der Wal na afloop van haar bezoek.

Stimuleren

“Voor mij is de vraag hoe stimuleren we meer bedrijven om hun afvalstromen om te zetten in nieuwe grondstoffen. Nespresso is daar goed toe in staat en is daarom een inspiratie voor andere bedrijven. We willen de circulaire economie versnellen door focus op de grote grondstofstromen in Gelderland. En daar hoort consumentenafval toe”, vulde de gedeputeerde aan.

Inzamelen

“We recyclen het aluminium en de koffieresten zetten we om in biobrandstof en compost. De stadsbussen in Nijmegen rijden op het biogas dat wordt opgewekt uit koffieresten van Nespresso. Het gerecyclede aluminium wordt gebruikt voor de productie capsules, fietsen, auto’s en andere producten. Het inleveren van de capsules voor recycling maken we zo eenvoudig mogelijk voor onze klanten. Ieder verkooppunt is ook een inleverpunt. En onze klanten kunnen gebruikte capsules meegeven aan de bezorger, waarna we ze in Lichtenvoorde recyclen”, zegt Astrid Haas, Technical & Quality Manager van Nespresso.

Landelijk

In maart 2019 nodigde Nespresso alle andere producenten van koffiecapsules uit om deel te nemen aan het recyclingprogramma. Zo wil Nespresso de weg vrijmaken voor een landelijk recyclingsysteem voor aluminium koffiecapsules, waarvoor een belangrijke basis in Lichtenvoorde is gelegd.

Terug naar nieuwsoverzicht