Centrum Putten aantrekkelijker door aanpak op maat

10-4-2020 Straatje in Putten

Putten wordt door velen gezien als een typisch en authentiek Veluws dorp. In sommige opzichten is het centrum verouderd en steeds meer gebouwen staan leeg. Gemeente en winkeliers werken samen met eigenaren van de gebouwen om leegstand tegen te gaan en het centrum aantrekkelijker te maken. Met een subsidie van SteenGoed Benutten zorgen ze voor een aanpak die past bij het dorp.

Centrum moderniseren

Putten ligt op de Veluwe. Volgens Henri Stoffelsen, voorzitter van Ondernemersvereniging WCP, heeft het veel te bieden voor inwoners en toeristen. “Putten heeft volop natuur naast de deur. Het eeuwenoude boerenlandschap, het knusse winkelcentrum, de eindeloze fiets- en wandelmogelijkheden. Waarden waar mensen blij van worden en graag van willen meegenieten in hun vrije tijd.” Het centrum ziet er verouderd uit. Onder meer door achterstallig onderhoud en omdat verschillende materialen zijn gebruikt (zoals allerlei soorten straatstenen). Daarom gaat gemeente Putten het centrum vanaf mei 2020 moderniseren.

Leegstand zet centrum onder druk

Maar alleen moderniseren is niet genoeg. In het centrum staan gebouwen die ‘beeldverstorend’ worden genoemd, bijvoorbeeld omdat ze slecht worden onderhouden. En er staan steeds meer gebouwen leeg. Meerdere winkels zijn gesloten, waardoor grote, opvallende gebouwen leeg staan. Hierdoor aarzelen eigenaren om in hun gebouwen te investeren: leegstand leidt tot meer leegstand. Dit zet het centrum onder druk. Wethouder Roelof Koekkoek: “Een festival zonder line-up trekt geen bezoekers, zo zie ik het centrum van Putten ook. Met alleen maar een mooi podium trekken wij geen consumenten aan, dit vraagt om samenwerking met ondernemers en vastgoedeigenaren. Samen moeten we de line-up goed neerzetten en moet ook de catering op orde zijn.”

Passende aanpak

Gemeente Putten en Ondernemersvereniging WCP werken intensief samen om het centrum aantrekkelijker te maken. Ze vroegen subsidie aan bij het programma SteenGoed Benutten van provincie Gelderland. Met de subsidie voor procesondersteuning huren ze centrumcoördinator Simon Hiemstra in. Hij voert gesprekken met alle betrokkenen en geeft advies over wat nodig is om de leegstand tegen te houden en te verminderen. Kortom, hij helpt hen een aanpak te vinden die past bij Putten. Om de leegstand te verminderen, moeten pandeigenaren, ondernemers en gemeente goed samenwerken. Om meer consumenten aan te trekken, zijn ook een divers aanbod van winkels en horeca, en marketing nodig. Zo wordt het winkelcentrum weer gevuld en is het klaar voor de toekomst.

SteenGoed Benutten

Met SteenGoed Benutten gaan we (dreigende) leegstand tegen. Door herbestemming, omvorming, stedelijke herstructurering of herontwikkeling van een gebouw of gebied wordt de omgeving weer prettig om in te wonen. Als we al vroeg in het proces worden betrokken, kunnen we helpen als er plannen worden gemaakt. Bijvoorbeeld door subsidie te geven voor procesondersteuning. Deze subsidie is voor activiteiten in de haalbaarheids- of planfase. We helpen gemeenten, regio’s, stichtingen en verenigingen ook door mee te betalen aan een haalbaarheidsonderzoek, te ondersteunen bij het maken van een plan van aanpak of door procesbegeleiding of een adviseur.

Terug naar nieuwsoverzicht