Bid Super WK Wielrennen enthousiast ontvangen

2-4-2021

De Union Cycliste Internationale (UCI) reageerde op 1 april 2021 enthousiast op het Nederlandse aanbod voor het organiseren van het Super WK Wielrennen in 2027. KNWU, initiatiefnemers Sportcentrum Papendal, TIG Sports en de betrokken provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant lichtten dit bod toe in een online vergadering met vertegenwoordigers van de internationale wielerbond. Het bid is een stap om de 2e editie van het Super WK, waarvan de 1e uitgave in 2023 plaats vindt in Glasgow (Schotland), naar Nederland te halen.

Jan Markink: “Het was een goede kennismaking. Ik hoop dat we de UCI samen kunnen overtuigen van ons bid. De eerste reactie was in ieder geval positief, dus een goed begin.”

In een online bijeenkomst met de UCI in Aigle (Zwitserland) werden de kandidaten door betrokken partijen voorgesteld aan de hand van een aantal korte presentaties. Er was onder meer aandacht voor de grote mate aan ervaring die alle partijen met het organiseren van (wieler)sportevenementen hebben, en voor de financiële en organisatorische onderbouwing.
In aanwezigheid van UCI-voorzitter David Lappartient, kwamen onder meer meervoudig wereldkampioen para-cycling Jetze Plat, KNWU-directeur Thorwald Veneberg en de Gedeputeerden Jan Markink (Gelderland), Joost van den Akker (Limburg) en Wil van Pinxteren (Noord-Brabant) aan het woord. 

Hoge kwaliteit

UCI-voorzitter David Lappartient toonde zich in een reactie enthousiast over de genoemde partijen en het gekozen motto Celebrate Cycling. “Namens de UCI juich ik de zeer hoge kwaliteit van de kandidatuur toe voor de organisatie van de UCI Wereldkampioenschappen Wielrennen 2027 van de Nederlandse provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland in samenwerking met de landelijke overheid en de KNWU. Deze kandidatuur sluit aan bij de rijke wielertraditie die Nederland kent. Het is een land waar de provincies en steden al decennialang tonen de wielersport hoog in het vaandel te hebben. Of het nu gaat om wedstrijden voor de absolute top, fietsen als vrijetijdsbesteding of het gebruik van de fiets als duurzaam vervoermiddel; Nederland loopt voorop. Uw land onderscheidt zich door de passie van de bevolking voor fietsen, ook dankzij de aanzienlijke investeringen van de overheden op dit gebied."

“De organisatie van het UCI Wereldkampioenschap Wielrennen in Nederland in 2027 kan van blijvende waarde zijn voor het land en voor de promotie van het wielrennen in het algemeen. Landen van over de hele wereld zouden kunnen profiteren van de inspiratie die Nederland biedt”, aldus Lappartient "

Betrokken partijen staan klaar

KNWU-directeur Thorwald Veneberg is blij met de positieve ontvangst van de voorstellen. “We staan met alle betrokken partijen klaar om de toegelichte plannen te realiseren, op het moment dat we definitief groen licht krijgen van de UCI. Nederland heeft zich de afgelopen jaren en zelfs decennia bewezen als toporganisator van sportevenementen. De lat ligt hoog, maar alle partijen willen de uitdaging graag aangaan om van dit Super WK Wielrennen in 2027 een onvergetelijk en vooral geslaagd evenement te maken dat top- en breedtesporters inspireert om de fiets en de wielersport te omarmen.”

Terug naar nieuwsoverzicht