75 jaar vrijheid: steun voor organisatoren en vrijwilligers

25-3-2020

Door de uitbraak van COVID-19 en de bijbehorende maatregelen gaan de komende maanden activiteiten en evenementen rond het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid niet door. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben besloten om organisatoren tegemoet te komen door de subsidieregels te versoepelen. Dat betekent dat de verleende subsidies voor afgelaste evenementen die onderdeel zijn van het programma Gelderland Herdenkt beschikbaar blijven. Daarnaast verlengen we de subsidieperiode van Gelderland Herdenkt tot 31 mei 2021, waardoor evenementen kunnen worden uitgesteld, met behoud van subsidie.

Gezondheid gaat voor

Precies 75 jaar geleden lag Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Om daarbij stil te staan, is in Gelderland een uitgebreid programma opgezet met tentoonstellingen, shows, luchtlandingen, bevrijdingsfestivals, herdenkingen en andere evenementen. De komende 2 maanden zouden er nog bijna 400 evenementen plaatsvinden in de hele provincie. De viering van de bevrijding op 5 mei 2020 zou de afronding van het programma zijn. Gedeputeerde Peter Drenth: “Het is belangrijk om stil te staan bij 75 jaar vrijheid, en het is ongelooflijk jammer dat alle mooie activiteiten en evenementen niet door kunnen gaan, maar de gezondheid van mensen gaat voor.”

Strikte regels

Subsidieregels zijn normaal gesproken strikt: als een evenement niet doorgaat, heeft de aanvrager niet voldaan aan de verplichting en dus geen recht op subsidie. Maar door de COVID-19-uitbraak is er sprake van een bijzondere situatie. Het wegvallen van de toegezegde financiële bijdrage van de provincie kan initiatiefnemers in de problemen brengen, terwijl honderden organisatoren en vrijwilligers hard hebben gewerkt om een mooi programma rond het vieren en herdenken van 75 jaar vrijheid neer te zetten. Gedeputeerde Drenth: “Dit prachtige programma is alleen mogelijk doordat zoveel mensen zich hier met hart en ziel voor inzetten. Wij vinden dat deze mensen hier niet de dupe van mogen worden.”

16 miljoen

Voor Gelderland Herdenkt is in totaal ongeveer € 16 miljoen uitgetrokken. Behalve door de provincie worden deze kosten gedragen door gemeenten, het vfonds, WO2-organisaties in de provincie en particuliere fondsen. Het geld gaat grotendeels naar activiteiten in de regio’s. Gelderland Herdenkt bestaat uit 5 regionale programma’s, een drietal grote Gelderse evenementen en een educatieprogramma.

Terug naar nieuwsoverzicht