3D erfgoedobjecten in ‘schatkamers van Gelderland’

23-6-2021 Een afbeelding met een aantal 3D-replica's van Gelderse topstukken.

In het project Schatkamers van Gelderland vertellen verschillende musea samen een overkoepelend verhaal. Peter Drenth, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed, lanceert een speciale website waar je erfgoedobjecten in 3D kan bewonderen.

Schatkamers van Gelderland

Het project Schatkamers van Gelderland is een initiatief van provincie Gelderland dat wordt uitgevoerd door Erfgoed Gelderland. Beleef de geschiedenis van de provincie online of via een virtual-reality-game. Het verhaal over Gelderland wordt vertelt aan hand van bijzondere collectiestukken, beheerd door de vele musea die Gelderland rijk is. Door het werk virtueel te presenteren wordt het verhaal vernieuwend en inspirerend. Zo zijn er verbanden tussen verschillende erfgoed-objecten te zien.

70 Erfgoed-objecten

Op de speciale Schatkamer-pagina’s zijn in totaal 70 3D objecten te bewonderen. De 3D-module bevat collectiestukken die in 360 graden te bekijken zijn, verspreid over zeven tijdvakken. Naast de digitale tentoonstelling in de Schatkamer wordt er ook nog een virtual-reality-game gelanceerd. Scholieren uit Ermelo hebben dit spel uitvoerig getest en de designers verwerken nu hun input. Binnenkort is de game beschikbaar.

Cultuur- en Erfgoed gedeputeerde Peter Drenth: “Gelderse kunst wordt nu dus supertoegankelijk. En dat is goed. Wat mij betreft smaakt het naar meer. Na de digitale kennismaking met onze Erfgoedobjecten, wordt het tijd voor een échte. En dan begrijp je het hele verhaal.”

Vernieuwend

Met deze bijzondere verzameling van driedimensionale digitale erfgoedobjecten wil provincie Gelderland experimenteren. Door op deze manier Erfgoedstukken aan te bieden, wordt de geschiedenis toegankelijk voor een grote groep jonge belangstellenden. 

Terug naar nieuwsoverzicht