220 aardgasvrije en betaalbare woningen in Nijmeegse wijk Jerusalem

9-7-2020

220 nieuwe huurwoningen in het Nijmeegse Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Ook krijgt de buurt een duurzame openbare ruimte. Bovendien gaan de huren omlaag. Hiervoor hebben Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland de handen ineengeslagen.

Oud maakt plaats voor duurzaam

Talis gaat de huidige, oude eengezinswoningen slopen om plaats te maken voor nieuwe, duurzame woningen. In februari 2020 stemde een ruime meerderheid van de bewoners met dit plan in. Aardgasvrij was toen nog niet haalbaar, omdat dit een extra investering van ruim € 2,3 miljoen betekende voor de corporatie. Samen met een subsidie van provincie Gelderland is het alsnog haalbaar om de woningen van Jerusalem aardgasvrij te maken. Ook gaan de huren omlaag van € 663 naar € 619. Talis zet hiervoor de recent toegekende korting op de verhuurderheffing in. Deze korting is het resultaat van de Woondeal die Arnhem en Nijmegen in voorjaar 2020 sloten. Peter Kerris, gedeputeerde Gelderland: “Fantastisch dat er nu betaalbaar én gasvrij wordt gebouwd in Nijmegen. Het is goed om te zien dat de Woondeal nu al vruchten afwerpt."

Aardgasvrij

Aardgasvrij is een ambitie van de provincie, gemeente en Talis: het past in de duurzaamheidsopgave en bij de warmtetransitie. De aardgasvrije woningen krijgen een zonneboiler met doorstroomboiler en 4 extra zonnepanelen. Lagere energiekosten zorgen voor verlaging van de woonlasten. Gedeputeerde Jan van der Meer van provincie Gelderland: “We weten dat aardgasvrij moet en ook de wijk Jerusalem laat zien dat het kán: goed dat deze woningcorporatie de handschoen oppakt. Ik vertrouw erop dat meer woningcorporaties volgen.”

Snel en betaalbaar

Talis sloopt de bestaande 220 woningen tot de fundering en bouwt vervolgens nieuwe, min of meer kant en klare houtskelet woningen op de bestaande fundering. Dit is een betaalbare bouwmethode. Bewoners kunnen na korte tijd weer terugkeren in hun eigen huis. “Wij zijn blij dat we de huurders van Jerusalem dit aanbod kunnen doen”, vertelt Ronald Leushuis, bestuurder van Talis. “Uitgangspunt voor ons was dat de kosten voor verduurzaming niet bij de huurders mogen liggen. Daar hebben we ons hard voor gemaakt en dat kunnen we nu realiseren.” 

Terug naar nieuwsoverzicht