Uw ideale nieuwe commissaris van de Koning

18-7-2018 Huis der Provincie

De provincie Gelderland zoekt een nieuwe commissaris van de Koning per 1 februari 2019. Onze huidige commissaris, Clemens Cornielje, stopt met zijn werkzaamheden na 13,5 jaar. Want alles heeft zijn tijd, zoals hij zegt. Provinciale Staten gaan daarom aan de slag met het opstellen van een profielschets. Dit is een beschrijving van hoe de nieuwe commissaris zou moeten zijn.

Wat is belangrijk?

Aan de hand van 7 vragen op Forum Gelderland kunnen inwoners van Gelderland aangeven wat ze belangrijk vinden. Moet de commissaris per se uit Gelderland komen? Hebben ze liever iemand met ervaring bij de overheid of uit het bedrijfsleven? En is het belangrijk dat zij/hij actief is op sociale media? Tot slot kunnen ze in eigen woorden aangeven wat ze vooral verwachten.
Gelderlanders kunnen de vragenlijst invullen tot 20 augustus 2018.

Vervolgstappen

Provinciale Staten betrekken de antwoorden op de vragen bij het opstellen van de profielschets. De profielbeschrijving  stellen Provinciale Staten vast in een extra vergadering op 3 oktober 2018. Direct daarna bieden ze deze aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan. Kort daarna verschijnt de vacature met de Gelderse profielschets in de media.  

Historie

Vanaf 1814 heeft Gelderland 16 commissarissen van de Koning(in) gehad. Tot 1848 wees de Koning zelf de nieuwe commissaris aan. Daarna deed de regering dat. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw mogen Provinciale Staten meepraten over de profielschets.

 

Terug naar nieuwsoverzicht