Michiel Scheffer bezoekt industriekampioenen in de Achterhoek

11-7-2018 Cobot in actie

Gedeputeerde Michiel Scheffer brengt op 11 juli 2018 een werkbezoek aan Hencon in Ulft en Ubbink in Doesburg. Hij gaat met de ondernemers in gesprek over de samenwerking en kennisdeling tussen industriebedrijven in de Achterhoek.

Hencon en Ubbink

Hencon en Ubbink zijn wereldspelers in een specialistische markt. Met meer dan 50 jaar ervaring is Hencon uit Ulft een wereldwijde leverancier van bemande én onbemande voertuigen voor de aluminiumindustrie. Ubbink in Doesburg werkt aan slimme innovaties voor een gezond binnenklimaat voor gebouwen, zoals rookgasafvoer en lucht- en waterdicht bouwen. Samen met andere industriebedrijven maken zij werk van duurzame innovatie in de Achterhoek.

Energiescans

In de Achterhoek werken de industriebedrijven samen om de industrie slimmer en schoner te maken in de Samenwerkende Industriekringen Achterhoek (SIKA). Zij wisselen kennis en ervaring uit op het gebied van energietransitie, circulair inkopen en bedrijventerreinen. Met steun van provincie Gelderland voert SIKA energiescans uit bij 750 bedrijven in de Achterhoek, waarmee industriebedrijven handvaten krijgen om duurzamer te produceren.

Cobotpool CIVON

Ubbink neemt drie andere bedrijven – deel aan een Cobotpool. De pool is een initiatief van het CIVON (Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost Nederland), RCT Gelderland en het Graafschap College. Een cobot is een zogenaamde collaborative robot: een robot die samenwerkt met de mens in het productieproces. De pool biedt bedrijven op een laagdrempelige manier de mogelijkheid te experimenteren met cobots. In samenwerking met onderwijsinstellingen worden haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd bij de bedrijven.

Innovatiehubs

Voor een ‘smart industry’ is een goede aansluiting tussen onderwijs en ondernemers nodig. In de Achterhoek zijn 15 innovatiehubs waarin studenten een uitdagende stage- of afstudeeropdracht kunnen uitvoeren gericht op duurzame innovatie. Een innovatiehub bestaat meestal uit 3 tot 6 bedrijven, die samen innovatieve projecten uitvoeren waar MBO, HBO of WO studenten een (meewerk)stage of afstudeeropdracht kunnen uitvoeren.

Groene Industrie

Gelderland is vorige week uitgeroepen tot meest ondernemende regio in Europa voor zijn duurzame innovatieklimaat. De ‘smart industry’ in de Achterhoek levert hier een belangrijke bijdrage aan, zegt Michiel Scheffer: ‘Door samen te werken en kennis te delen over duurzaam ondernemen maken industriebedrijven in de Achterhoek werk van een groene industrie: een slimme en schone industrie waarin afval de nieuwe grondstof is’.

Terug naar nieuwsoverzicht