Spoorverbetering Zevenaar-Didam van start

17-12-2018 Vertegenwoordigers van ProRail, provincie Gelderland, gemeente Zevenaar, Montferland en StruktonRail plaatsen symbolisch voor de start van de werkzaamheden een tweede kruis en bord op een Andreaskruis.

Een snellere reistijd, minder vertragingen en meer overstaptijd. In Didam is vanmiddag het startsein gegeven voor de verdubbeling en verbetering van het spoor tussen Didam en Zevenaar.

Spoorverbetering Zevenaar – Didam – Wehl

Aannemer Strukton Rail verdubbelt het spoor tussen Didam en Zevenaar over een lente van 4,5 kilometer. Een flinke klus die eind 2019 gereed is. Dankzij de spoorverdubbeling kunnen treinen elkaar voortaan ongehinderd passeren. En er is door verhoging van de rijsnelheid straks meer tijd om de trein te keren in Arnhem. Dat zorgt voor een betrouwbaardere dienstregeling voor de 21.000 reizigers die dagelijks van deze verbinding gebruik maken.

Wacht tot het rode licht gedoofd is

De bestuurders plaatsen voor het tweede spoor symbolisch een tweede kruis op een Andreaskruis en een bord met ‘WACHT tot het rode licht gedoofd is. Er kan nog een trein komen’. Daarmee willen we mensen alvast waarschuwen, vertelde ProRail regiodirecteur Dorothé Wennekendonk: ‘De spoorlijn in Zevenaar en Didam gaat van 1 naar 2 sporen. Inwoners moeten dus straks extra alert zijn bij het oversteken. Er kan immers straks ook vanaf de andere kant een trein aankomen. Daarom gaat ProRail extra voorlichting geven en stellen we aan de scholen in de omgeving lespakketten beschikbaar.’

Onderdoorgang Babberichseweg

De overweg Babberichseweg wordt wegens de spoorverdubbeling vervangen door een onderdoorgang fietsers en voetgangers. Een onderdoorgang is de meest veilige manier waarop weg- en treinverkeer elkaar kunnen kruisen. Er is geen risico meer op ongelukken of op een overwegstoring.

Opheffen onbeveiligde overwegen

Provincie Gelderland zet zich ook in voor het opheffen van onbeveiligde overwegen. Gedeputeerde Conny Bieze: ‘In Gelderland zijn we in gesprek met de gemeenten Oude IJsselstreek, Aalten en Winterswijk. Het oplossen van deze situaties verbetert de veiligheid en de stiptheid van de treindienst. Het zijn kleine maatregelen, maar met een groot effect.’

Een RegioExpres op de spoordienst Arnhem – Winterswijk

Provincie Gelderland wil nog meer doen om de spoorlijn Arnhem- Winterswijk te verbeteren. ‘We onderzoeken de mogelijkheden voor een RegioExpres tussen Arnhem en Doetinchem,’ aldus gedeputeerde Conny Bieze. ‘Dit verkort de reistijd vanuit de Achterhoek (nogmaals) met 13 tot 20 minuten. Voor een RegioExpres is een verdubbeling nodig van de spoorlijn tussen Didam en Doetinchem De Huet. Provincie Gelderland heeft nu €25 tot €30 miljoen gereserveerd. De werkelijke kosten voor de spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem worden geschat op €63 tot €80 miljoen. De mogelijkheden en werkelijke kosten worden nu onderzocht.’ In 2019 besluiten Provinciale Staten hierover.

Terug naar nieuwsoverzicht