Provincies tegen overname AkzoNobel

20-3-2017 AkzoNobel in Arnhem

Provincies Gelderland, Overijssel, Groningen en Zuid-Holland zijn bezorgd over een overname van AkzoNobel door het Amerikaanse PPG Industries. Akzo heeft het eerste aanbod afgewezen maar een nieuw aanbod is in de maak. Het verf- en chemiebedrijf heeft 14 vestigingen in de provincies waar ruim 5000 mensen werken. Daarnaast investeert AkzoNobel veel in duurzaamheid en onderzoek.

Meer dan 5000 banen op het spel

Gedeputeerde Michiel Scheffer (Gelderland); ‘AkzoNobel is één van de grootste verfbedrijven ter wereld en een koploper op het gebied van duurzame innovatie. Bedrijven moeten hun overnames terugverdienen. Deze overname zet meer dan 5000 banen op het spel in de provincie. Banen die hard nodig zijn nu we uit de crisis komen.’

Akzo in de provincie

AkzoNobel is diep geworteld in het provinciale bedrijfsleven. De ‘roots’ van Akzo liggen in Arnhem waar het bedrijf zich in 1913 heeft gevestigd. In Arnhem werken meer dan 1000 mensen. Het hoofdkantoor van AkzoNobel met 700 medewerkers is gevestigd in Amsterdam. In Sassenheim en Deventer heeft AkzoNobel twee onderzoekscentra waar samen 1900 mensen werken. In de fabrieken in Hengelo (400), Delfzijl (325), Rotterdam (255), Wapenveld (150), Herkenbosch (150), Groot-Ammers (125), Ammerzoden (75), Rhoon (50) en Geleen (30) zijn in totaal meer dan 1500 mensen werkzaam.

Open Innovatiecentrum

AkzoNobel een belangrijke aanjager van innovaties in de provincie. Jaarlijks investeert AkzoNobel 363 miljoen euro in onderzoek. Een groot deel van dit bedrag wordt besteed in Nederland. In de labaratoria in Deventer en Sassenheim werken honderden mensen aan slimme en schone innovaties. AkzoNobel wil het labaratorium in Deventer doorontwikkelen tot een open innovatiecentrum. Start-ups, bedrijven en kennisinstellingen kunnen hier hun chemische en technologische ideeën uitwerken.

Koploper in Duurzaamheid

Voor AkzoNobel en de provincies is duurzaamheid cruciaal. De afgelopen jaren heeft AkzoNobel zich een toppositie weten te veroveren in de Dow Jones Sustainability Index. Door energiebesparing en samenwerking in productieketens zet AzkoNobel zich in voor een reductie van haar CO2 footprint In 2050 wil AkzoNobel 100% duurzaam zijn. Daarmee delen zij de ambities van de provincies en het rijk. Vorige maand is in Delfzijl de biostoompijplijn in gebruik genomen die AkzoNobel van groene stroom gaat voorzien. Met Philips e.a. bouwt AkzoNobel aan twee grote windparken.

Werk maken van innovatie

Michiel Scheffer wil Akzo voor de regio behouden: ‘Akzo Nobel hoort bij de provincie. Samen maken we werk van innovatie en bouwen we aan de economie van de toekomst. Een slimme en schone economie die zorgt voor groene groei en werkgelegenheid.’

Terug naar nieuwsoverzicht