1e pumptrack in Rheden open in aanloop naar WK BMX

29-5-2021

In Rheden is zaterdag 29 mei 2021 een gloednieuwe pumptrack geopend. Het is de 1e van 14 circuits in Gelderland die in aanloop naar het WK BMX met hulp van de provincie aangelegd worden. Na de officiële openingshandeling was er een demonstratie van professionele BMXers Joost Wichman en Desmond Tessemaker. Daarna was de beurt aan de jeugd van Rheden. Jan Markink: "Het WK BMX wordt een prachtig evenement komende zomer. Door pumptracks aan te leggen zorgen we ervoor dat jongeren zelf ook aan de gang gaan." Een pumptrack is een kruising tussen een fietscrossbaan en een skatepark met hobbels en bochten en is populair onder jongeren.

Extra crossbanen in Gelderland

Afgelopen jaar konden gemeenten een subsidieaanvraag doen bij provincie Gelderland om een pumptrack aan te leggen. Naast deze subsidie was het ook mogelijk om via het Papendalfonds een bijdrage te ontvangen. Maar liefst 12 gemeentes leggen de komende tijd 14 vaste of mobiele pumptracks aan. "We willen Gelderse kinderen en jongeren meer laten bewegen. Pumptracks zijn daarvoor perfect. Je hebt het snel onder de knie en je kunt er met van alles overheen; skates, skateboards, steps, BMX, mountainbike, loopfietsen en zelfs rolstoelen."

Pumptrack Rheden

Het idee voor de Pumptrack in Rheden ontstond toen Mees Schmelter (9 jaar) met een plan voor een nieuwe skateplek in Rheden aanklopte bij wethouder Sport Marc Budel. Samen met zijn klas maakte hij tekeningen hoe een ideale speel- en skateruimte in Rheden er volgens hen uit zou zien. Daar zaten reuzeglijbanen en een kabelbaan bij. Maar wat ze vooral heel gaaf zouden vinden, was een nieuwe plek om te skaten en steppen, die voor veel leeftijden geschikt is. De subsidiekans van de provincie en Papendal heeft de gemeente samen met sportclubs uit de Zuidflank met beide handen aangegrepen.

WK BMX 2021 op Papendal

Van 14 tot 26 augustus 2021 vindt het BMX World Championship plaats op Papendal: dé thuisbasis van de nationale BMX-selecties. Tijdens het WK lanceren de beste BMX-rijders van de wereld zich van een 8 meter hoge startheuvel. Om vervolgens te proberen elkaar voor te blijven op een baan met vette sprongen en strakke bochten. Samen met Tigsport, Papendal, het ministerie van VWS, gemeente Arnhem, de KNWU en uiteraard de UCI, organiseert provincie Gelderland dit spectaculaire evenement.

Naast de subsidie voor pumptracks zijn er allerlei activiteiten in aanloop naar het WK. Zo werd er een BMX dikke bandenrace georganiseerd voor kinderen en een loopfietsenrace voor de allerkleinsten fietsers.

Pumptrack

Een Pumptrack is een asfaltbaan van heuvels en bochten die elkaar ritmisch opvolgen. Jong en oud kunnen eroverheen met een loopfiets, mountainbike, bmx, skateboard, skates, steps en zelfs een rolstoel. Het woord ‘Pumptrack’ slaat op het moeten pompen (op en neer, drukken en trekken) om vaart te maken op de baan. Met een paar rondjes op de baan heb je er een volledige work-out opzitten. Maar je kunt ook prachtige trucs en wedstrijden op de baan doen. Kortom: een nieuwe vorm van sport en bewegen, vrij toegankelijk voor iedereen en geschikt voor een brede doelgroep.

Terug naar nieuwsoverzicht