185 Woningen in leegstaande plekken

16-7-2021

De woningnood in Gelderland is hoog. Met het programma SteenGoed Benutten veranderen we leegstaande gebouwen in woningen. Met steun van de provincie worden er 185 nieuwe woningen gebouwd in een leegstaande supermarkt, gemeentekantoor en jeugdcentrum in Oldebroek, Winterswijk, Wijchen en Berkelland.

Gedeputeerde Peter Kerris: “Met SteenGoed Benutten maken we plekken die al lange tijd leegstaan weer mooie plekken om te wonen. Duurzame en betaalbare woningen voor starters, ouderen en doorstromers. Meer woningen, minder leegstand!”

Atlantis in Oldebroek

Al 10 jaar staat het gebouw Atlantis aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek leeg. Dankzij de bijdrage en ondersteuning vanuit SteenGoed Benutten worden hier straks 10 energieneutrale sociale huurwoningen gebouwd. Het vervallen voormalige jeugdcentrum wordt gesloopt, waarbij de bouwmaterialen worden hergebruikt (circulair bouwen). Ook is er in de plannen veel aandacht voor duurzaamheid, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen. Denk hierbij aan zonnepanelen en warmteterugwinning, nestgelegenheden voor zwaluwen, vleermuizen en insecten, en opvang van regenwater.

Hof van Tuunte in Winterswijk

De voormalige bedrijfslocatie Siloterrein in Winterswijk staat al lange tijd leeg. Een deel van het gebied heeft inmiddels een nieuwe bestemming gekregen. De ontwikkelaar en gemeente proberen voor het noordelijke deel al sinds 2008 om een gewenste herbestemming te vinden. Met het project Hof van Tuunte is dat gelukt: er worden 9 vernieuwende grondgebonden woningen gebouwd, geschikt voor senioren en starters. Voor de huizen wordt volledig circulair hout gebruikt en ze zijn energieneutraal.    

Tussen Kasteel en Wijchens meer in Wijchen

In het gebied in de gemeente Wijchen tussen het kasteel en het Wijchens meer staat een leegstaand gemeentekantoor. Verder is er te weinig groen, sociale overlast en staan veel auto’s op straat. Met hulp van SteenGoed Benutten gaat ontwikkelaar Ter Steege het gebied aanpakken en onder meer 154 woningen, een grandcafé, hotel en parkeergarages bouwen. Ook komt er aanzienlijk meer groen. Dit is een groot project dat meerdere jaren duurt. Door onze steun is de eerste fase mogelijk, waarin 83 woningen worden gebouwd. Hiervan is 35 tot 40% sociale huur.

Centrum Borculo

Het centrum van Borculo heeft steeds te maken met leegstand. In 2018 sprak de gemeente met eigenaren, ondernemers en inwoners om het centrum een nieuwe invulling te geven. Waarbij leegstand en verpaupering wordt tegengegaan en het centrum weer aantrekkelijk, leefbaar en vitaal wordt. Met steun van SteenGoed Benutten wordt een voormalige supermarkt omgevormd tot 12 sociale huurwoningen. Rondom de woningen wordt ook het openbaar gebied (her)ingericht.

SteenGoed Benutten

Met het programma SteenGoed Benutten helpen we gebieden met leegstand te veranderen in gebieden waar mensen prettig kunnen wonen en werken. Zo dragen we bij aan een schoon en gezond Gelderland. We ondersteunen gemeenten met kennis, informatie en subsidies. SteenGoed Benutten is onderdeel van ons Actieplan Wonen, waarmee we de bouw van 45.000 woningen in Gelderland willen versnellen.

Terug naar nieuwsoverzicht