Nieuwsbrief Sport en voeding, kwartaal 2 (2019)

Decoratief

Het themajaar Sport & Voeding is nog steeds in volle gang! Middels deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van de activiteiten in de wereld van Sport & Voeding. 

Nationale Sportweek 2019: challenge ‘Koken met Van Gelder’

De Nationale Sportweek vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 29 september. Ook dit jaar is er weer een ludieke, actieve en vooral gezonde actie voor alle Gelderse scholen, sportverenigingen én bedrijven. Vanuit het themajaar ‘Sport & Voeding’ organiseren wij in samenwerking met de Gelderse Sport Federatie en Team Fit de challenge ‘Koken met Van Gelder’! 

‘Hoe gezond is jouw kantine?’

Presentator Jochem van Gelder gaat samen met scholen, sportverenigingen en bedrijven de strijd aan wie de gezondste kantine van Gelderland heeft. Door zich aan te melden maken zij kans om in de derde week van november de strijd aan te gaan met twee andere winnende teams. Onder aanvoering van Jochem van Gelder en in aanwezigheid van een speciale jury wordt een heuse kookchallenge gehouden. Aanmelden is heel eenvoudig: beschrijf in maximaal 250 woorden waarom jouw kantine de gezondste van Gelderland is of waarom jouw kantine juist de gezondste van Gelderland moet worden. 

Stuur voor meer informatie over de challenge ‘Koken met Van Gelder’ een mail naar: nsw@geldersesportfederatie.nl

Levendige discussies tijdens Healthy Profit 

Nadenken over voeding, sport en ontspanning. Dat deden bezoekers én sprekers van het congres Healthy Profit. Op 15 mei 2019 gingen ze met elkaar in gesprek in het onderwijsgebouw van HAN Sport en Bewegen in Nijmegen.

Sportvoedingexpert en auteur Henk-Jan Koershuis prikkelde de zaal met zijn kritische mening. Zo zei hij over beleg als hagelslag en muisjes: ‘Snoep op brood is idioot.’ Panelleden en publiek discussieerden onder meer over hoe anderen verleid kunnen worden tot veranderen. En is de werkgever of werknemer verantwoordelijk voor een gezonde leefstijl? De een vond dat in de bedrijfskantine alleen gezonde voeding moet liggen. Gedeputeerde sport van provincie Gelderland Jan Markink dacht daar anders over: ‘Ik vind het belangrijk dat het aangeboden wordt. Plaatsing van producten, gezond vóór ongezond, is ook een manier om te stimuleren te kiezen voor gezond, maar de keuze ligt bij mensen zelf.’ Ook tips werden gedeeld. Bijvoorbeeld: haal alleen gezond eten in huis, dan moet je moeite doen voor ongezonde voeding. Uiteindelijk was het panel het erover eens dat werknemer en werkgever samen verantwoordelijk zijn.

Sportevenementen Rush Hour en Next Generation Athletics organiseerden het congres, met hulp van onder andere provincie Gelderland. 

Samen fit, samen sterk 

Fysiek en mentaal topfit zijn. Voor sporters op het hoogste niveau heel belangrijk. Maar in de paardensport gaat de meeste aandacht naar het paard. Tijdens het NK Dressuur Gelderland werd op 24 mei 2019 het seminar ‘Fit in de sport’ georganiseerd. Deelnemers leerden meer over de fitheid van ruiter en paard. 

Lone Vonk, organisator NK Dressuur: ‘Ruiters proberen hun paard fit te krijgen. Met bondscoach Alex van Silfhout spraken deelnemers over het belang ook zelf mentaal en fysiek fit te zijn. Als je niet 100% bent, kun je geen 100% uit je paard halen. Oud-schaatser Erben Wennemars weet als geen ander hoe je er na een tegenslag weer bovenop komt.’ Verder kregen deelnemers informatie over voeding voor paarden en werd het Samen Fit-programma gelanceerd. Hierin gaan ruiter en paard samen aan de slag met een gezondere leefstijl.

Vonk: ‘Na afloop zeiden deelnemers te gaan kijken naar hoe fit ze zijn. En het is goed te weten hoe je zorgt dat je er na een keer pech toch weer staat.’ Ook bij instructeurs viel het kwartje. ‘Zij kunnen ruiters bijvoorbeeld adviseren: je paard is topfit, misschien is het verstandig zelf eens vaker op de fiets te stappen. Immers, de combinatie moet samen presteren als topatleet.’

Aandacht voor innovaties tijdens NK wielrennen

Van 26 tot en met 30 juni 2019 was het NK wielrennen in Ede. Topsporters toonden daar wat hun aandacht voor training, lichaam en voeding opleverde. Niet alleen topsporters willen meer weten over hun lichaam. Mensen gebruiken allerlei apps en gadgets om prestaties bij te houden en kopen gezonde (sport)voeding in de supermarkt. Voor beide groepen ontwikkelt Eat2Move innovaties rond voeding en bewegen, met steun van provincie Gelderland.

Op 26 juni bespraken ze 3 projecten met ondernemers en partners: een onderzoek naar nitraatrijk voedsel voor mensen met een hoge bloeddruk, stressmarkers bij atleten en een tool om het voedingsprofiel van een sporter in kaart te brengen. Na de presentatie van Rob van der Werf (Sportdiëtist van TeamNL en docent bij de HAN) over de perfecte tijdrit en de daarvoor benodigde ‘ingrediënten’, was er maar één passende afsluiting mogelijk. Samen keken ze naar de spannende finish van de tijdrit van het NK wielrennen.

De experttafel over voeding en sport was een gezamenlijke bijeenkomst van Eat2Move en RCT Gelderland. 

Gelderse Betaald Voetbalorganisaties maken zich sterk voor gezondere voeding in sportkantines 

Steeds meer sportclubs willen aan de slag met een gezondere kantine. Een goede ontwikkeling, want als club wil je natuurlijk dat je spelers fit zijn. Daar kun je ook ná het sporten aan bijdragen met een gezonder kantineaanbod. 

Vitesse, NEC en De Graafschap werken samen aan gezondere kantines bij de Gelderse sportclubs. Hiervoor worden in de maand oktober drie bijeenkomsten voor sportclubs georganiseerd. Tijdens een interactieve avond worden de deelnemers geïnspireerd op thema’s als:

  • Wat eet een (top)sporter?
  • Hoe kom je tot een gezondere sportkantine?
  • Hoe houd je het aanbod betaalbaar?
  • Hoe behoud je de sfeer en zorg je voor draagvlak binnen je club?

De bijeenkomsten worden georganiseerd in samenwerking met TeamFit en de provincie Gelderland en vinden plaats bij de drie Gelderse BVO’s. Sportclubs in de regio’s ontvangen op korte termijn een uitnodiging. Uiteraard zijn ook andere geïnteresseerden (zoals beleidsmakers en evenementorganisatoren) van harte welkom! Stuur hiervoor een e-mail naar susanne.van.rooijen@geldersesportfederatie.nl, zodat je wordt meegenomen in de definitieve uitnodiging.