Nieuwsbrief Sport en Voeding, kwartaal 1 (2019)

Header Nieuwsbrief Sport & Voeding

Het themajaar Sport & Voeding is alweer een aantal maanden onderweg. Voeding is een actueel onderwerp. De maatschappelijke en politieke belangstelling voor gezonde voeding neemt toe. Dat is hard nodig: overgewicht behoort tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Als de huidige trends doorzetten, kampt over 22 jaar 62% van de volwassen Nederlanders met overgewicht.

Gelukkig is er toenemende aandacht voor de gezondheidswaarde van voeding. Met het themajaar Sport & Voeding sluiten we aan bij landelijke ontwikkelingen, waaronder het Nationaal Preventie Akkoord, discussies rondom gezonde sportevenementen en een variëteit aan gezondheidsprogramma’s (waaronder TeamFit en de thema-aanpak DrinkWater). Samen met onze partners werken we onder meer aan gezondere voeding bij sportevenementen en verenigingen. We organiseren bijeenkomsten, brengen partijen bij elkaar en stimuleren innovaties op het gebied van sport, voeding en gezondheid. 

Gezonde lunch tijdens Statenvergadering!

Niet alleen met partners, maar ook intern maken we de verbinding met gezonde voeding en sport. Zo kregen de leden van Provinciale Staten op 27 februari 2019 voor de lunch een heerlijke Gelderse quinoasalade geserveerd.

De salade werd opgediend in een volleybowl, om het binnenhalen van het WK Damesvolley 2022 te vieren. Eén van de speerpunten van dit WK is gezonde voeding. De Nederlandse Volleybalbond zet zich in voor een gezond en lekker voedingsaanbod voor deelnemers, genodigden, publiek en vrijwilligers. Door verschillende side-events in Gelderse gemeenten krijgen programma’s als Jongeren op Gezond Gewicht en TeamFit meer aandacht. Zo draagt het WK bij aan de boodschap van gezonde en lekkere voeding.

Kom naar het Healthy Profit congres!

Tijdens Healthy Profit gaan diverse experts met elkaar in gesprek over het belang van een goede balans tussen voeding, sport en gezondheid. De vraag ‘Hoe kan een juiste balans tussen voeding, sport en gezondheid een positieve impact hebben op u als persoon en uw organisatie?’ wordt beantwoord in een tafelgesprek tussen onder andere Henk-Jan Koershuis (schrijver van het boek ‘De Beste Verliezer, Een Gouden Boodschap’), neuropsycholoog Norma Jongkind en hoogleraar fysiologie Maria Hopman.

Healthy Profit vindt plaats op woensdagavond 15 mei 2019 vanaf 19.00 uur aan de Heyendaalseweg 141, Nijmegen. Meld u aan via Event Brite. Deelname is gratis.

Ouders sporttalenten aan de slag met gezond koken

Topsport Gelderland organiseerde op 27 maart 2019 een kookworkshop voor ouders van sporttalent in de regio Arnhem. Sportdiëtist Karin Lambrechtse gaf uitleg over het belang van goede voeding voor het jonge sporttalent en over verschillende voedingsstoffen.

Voeding is één van de expertises van Topsport Gelderland. Het is belangrijk dat sporters én ouders het nut van sportvoeding inzien en beschikken over basiskennis en -vaardigheden. Om dit te bereiken, organiseert Topsport Gelderland verschillende interactieve workshops, verspreid over een aantal maanden. Ga voor meer informatie naar de website van Topsport Gelderland.

Paardensportorganisatoren slaan handen ineen 

Tijdens het NK Dressuur en Paradressuur wordt door de KNHS samen met de Gelderse paardensportevenementen een symposium georganiseerd over de vitaliteit van ruiter én paard.  Centraal hierbij staat het leefstijltraject ‘Samen fit’, waarbinnen ruiter en paard samen gaan werken aan een gezondere leefstijl. Kennis over goede voeding en beweging (ruiterfitness) voor zowel mens als dier is hierbij van belang. Het symposium is te zien als een nul-meting. De evenementen (zoals NK Dressuur, Outdoor Gelderland) organiseren vervolgens gedurende het jaar ieder eigen side events rondom dit thema. Er komen ook kleine bijeenkomsten rondom dit traject voor ouders en kinderen. Aan het eind van het seizoen wordt het jaar dan afgesloten bij Jumping De Achterhoek (december) met wederom een symposium. Daarin zal worden teruggekeken op de in het themajaar behaalde resultaten.

Papendal, provincie Gelderland en Albert Heijn introduceren Happie! 

Provincie Gelderland, Albert Heijn (22 vestigingen in de omgeving van Arnhem) en Papendal hebben de handen ineengeslagen rondom het thema Sport & Voeding. Onder de noemer ‘Happie’ hebben de 3 partijen een nieuw concept ontwikkeld, waarmee wordt getoond dat gezond eten lekker en betaalbaar is. Tijdens het FRAMED Festival in combinatie met de UCI BMX Supercross World Cup, dat op 10, 11 en 12 mei plaatsvindt op Papendal, is voor het eerst van het gezonde en betaalbare voedingsaanbod te genieten. 

De recepten worden klaargemaakt door de topsportkoks van Papendal. Met de receptenkaartjes kunnen bezoekers de maaltijden thuis zelf klaarmaken.