Nieuwe gemeente Berg en Dal klaar voor de toekomst!

Het nieuwe gemeentehuis van de jongste gemeente in Nederland Berg en Dal

Er is een verschuiving gaande in het takenpakket van gemeenten. Zij krijgen steeds meer taken, waardoor vooal kleinere gemeenten meer moeten samenwerken met andere gemeenten of zelfs fuseren. In de provincie Gelderland is hierdoor een van de jongste gemeenten van Nederland ontstaan: de gemeente Berg en Dal. Financieel, bestuurlijk en organisatorisch zijn zij nu klaar voor de toekomst!

Nieuwe boost

Berg en Dal is ontstaan na een fusie van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Groesbeek en Ubbergen. Vooral de gemeente Millingen zat in moeilijk vaarwater. De gemeente kon voorzieningen zoals sportparken, ziekenhuizen en bioscopen niet meer onderhouden en moest taken uitbesteden aan Groesbeek.

Sportpark de Hove

Een goed voorbeeld hiervan is sportpark de Hove. Er was achterstallig onderhoud en de mogelijkheden voor sportverenigingen waren beperkt. Door het samengaan met de andere gemeenten kreeg het een grote boost.

Uitgeschreven tekst (PDF 115 kB)

Oud gemeentehuis Millingen Kulturhuis

Het oude gemeentehuis van Millingen is nog steeds een centraal punt in het dorp. Omgedoopt tot Kulturhus biedt het een thuis aan sociale en culturele activiteiten, maar ook aan het gemeenteloket van de nieuwe gemeente Berg en Dal.

Van onderop bestuur versterken

Wij gaan in gesprek met gemeenten over mogelijkheden om van onderop het bestuur te versterken. Dit kan in de vorm van een herindeling, maar ook door samenwerking te zoeken met inwoners, ondernemers en organisaties.