N316: Zeddam – ’s-Heerenberg

Eind 2018 kunnen we starten met het voorbereiden van de aanleg van de Ontbrekende schakel. Dit is de nieuwe weg vanaf de rondweg Zeddam (N316) naar de rotonde Meilandsedijk (N816).

Landschapsplan

Het aanleggen van een nieuw stuk weg heeft impact op de beleving van de omgeving en het landschap. Wij willen daarom samen met de bewoners van het gebied een landschapsplan voor de Ontbrekende schakel maken. Eén van de onderdelen van het landschapsplan bestaat uit maatregelen voor de leefomgeving van de steenuil.

Meedenken en beheren

Samen met de omgeving verkennen we welke landschapselementen kenmerkend zijn voor dit gebied en waar we die zouden kunnen aanleggen. Daarnaast kijken we of de omgeving mee wil werken aan de aanleg en het beheer hiervan. Op die manier maken we ruimtelijke ontwikkeling mogelijk met respect voor de natuur en cultuurhistorische waarden.

Landschap versterken

De gemeente Montferland heeft met het project 'Levend Landschap' ervaring opgedaan om in samenwerking met grondeigenaren en bewoners de beleving met het landschap te versterken. Wij maken graag gebruik van die ervaring en hebben de gemeente daarom actief betrokken. Het ecologisch adviesbureau dat bij de N316 betrokken is zorgt voor de inhoudelijke ondersteuning. Tenslotte hebben wij een landschapsarchitect die bekend is met deze regio gevraagd dit proces te begeleiden.

Bijeenkomst

Op dinsdag 11 april 2017 organiseerden wij een bijeenkomst over dit onderwerp. U kunt hier de presentatie van die avond (PDF 10,2 MB) bekijken.

Documenten