Markink trots op toekennen WK Damesvolleybal 2022

15-1-2019 Nederlandse vrouwenvolleybalsters in actie

Zaterdagavond 12 januari 2019 maakte de wereldvolleybalbond FVIB bekend dat Nederland, samen met Polen, in 2022 het WK Volleybal voor vrouwen mag organiseren. De speelsteden in Nederland zijn Arnhem, Apeldoorn en Rotterdam. GelreDome wordt het hart van het evenement. Daar vinden de finales en poulewedstrijden plaats.

Voor het eerst in de geschiedenis

De Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) bereidde de afgelopen jaren een bod voor. Dit deden ze samen met de provincie Gelderland, Rotterdam, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sportmarketingbureau TIG Sports. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Nederland het vierjaarlijkse WK Volleybal organiseert. Zowel Nederland als Polen hebben de laatste jaren bewezen grote volleybalevenementen te kunnen organiseren die duizenden liefhebbers van volleybal trekken. Zo organiseerde Nederland in 2015 het WK Beachvolleybal en in 2018 het EK Beachvolleybal en het WK Zitvolleybal. Polen organiseerde in 2014 het WK Mannenvolleybal. Met het WK Vrouwenvolleybal halen we een internationaal evenement van 3 weken naar Nederland met een bereik van 1 miljard mensen.

Lovende woorden FIVB over toekennen WK

De president van Fédération Internationale De Volleybal (FIVB) Ary Graça sprak de volgende woorden uit over het toekennen van het WK: ‘De FIVB is verheugd dat het 2 echte volleyballanden heeft gevonden als gastheer voor het WK Vrouwen 2022. Nederland en Polen staan bekend om hun liefde voor sport en hun vermogen om evenementen van wereldklasse te organiseren. De kandidaten waren zeer competitief, maar wij zijn unaniem van besluit dat het gezamenlijke bod van Nederland en Polen er bovenuit stak. Beide landen worden verbonden in hun passie voor volleybal. Wij zijn ervan overtuigd dat Nederland en Polen een geweldige show gaan opvoeren in 2022. Voor de atleten wordt het een ultieme belevenis terwijl de fans, zowel binnen als buiten de speellocaties, van het beste entertainment worden bediend.’

Binding buitenlandse teams en publiek

Volgens gedeputeerde Jan Markink gaat Gelderland in 2022 heel veel merken van het WK Vrouwenvolleybal. Zo brengt de organisatie de 24 deelnemende landen tijdens de poulefase onder in 24 Gelderse steden en dorpen. De teams trainen in lokale sporthallen, die samenwerken met de plaatselijke volleybalverenigingen. Een aantal gemeenten hebben al interesse getoond, waaronder Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Doetinchem en Lichtenvoorde. Ook een kleinere gemeente, zoals West Maas en Waal, krijgt een team. Zo versterken we de binding tussen buitenlandse teams en supporters. Ook speelt gezonde voeding een centrale rol in aanloop naar en tijdens het evenement. Door diverse activiteiten ontstaan er kansen voor economische, maatschappelijke en culturele uitwisseling. Dit evenement geeft Gelderland en het Gelderse bedrijfsleven een prachtig internationaal podium.

Terug naar nieuwsoverzicht