Luchtlanding herdenkingsmonument Ginkelse Heide

18-9-2019 herdenkingsmonument

Op de Ginkelse Heide heeft de Britse veteraan John Jeffries het Landmark Vensters op het Verleden onthuld. Dat om de luchtlandingen van 18 september 1944 te herdenken. Daarmee hebben alle gemeenten in de Airborne regio een eigen plek om operatie Market Garden te herdenken.

Vrijheid moet je onderhouden

Provincie Gelderland droeg bij aan het monument. Peter Drenth, verantwoordelijk voor het herdenkingsprogramma Gelderland herdenkt: ‘Iedere Airborne gemeente heeft nu een plek om te herdenken wat hier 75 jaar geleden is gebeurd. En dat is belangrijk. Er zijn steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Dat het in de geschiedenisboeken staat is niet voldoende voor de toekomst. Vrijheid moet je onderhouden. En een plek om te herdenken is daarbij heel belangrijk’.

John Jeffries

De Britse oorlogsveteraan John Jeffries, 97 jaar oud, maakte operatie market garden 75 jaar geleden van dichtbij mee. Hij was een van de Britse paratroopers die uit een van de overvliegende Dakota’s naar beneden sprong. Hij raakte tijdens de parachutesprong boven de Ginkelse Heide gewond. De Duitsers namen hem gevangen. Drenth vindt het heel bijzonder dat juist Jeffries nu het monument mocht onthullen: ‘Ik heb diep respect voor John Jeffries, en zijn moedige optreden in september 1944’.

Stalen vensters

Het monument is ontworpen door kunstenares Karin Colen. Het bestaat uit 5 stalen vensters van 6 meter hoog met neerdalende parachutisten. De Engelse parachutist op het middenpaneel is levensgroot.

Gelderland Herdenkt

In Gelderland is de komende 9 maanden een uitgebreid programma om 75 jaar vrijheid en te vieren en te herdenken. De onthulling van het monument is daar een onderdeel van. 5 Gelderse regio’s maakten de plannen samen met de provincie Gelderland. De regio’s vertellen samen het verhaal van 75 jaar vrijheid in Gelderland, aan de hand van 5 verhalen: Operatie Market Garden, de Frontlinieperiode, het Rijnlandoffensief, de Jodenvervolging en de Bevrijding. September staat grotendeels in het teken van Operatie Market Garden. Meer informatie op Gelderland Herdenkt.

Terug naar nieuwsoverzicht