Leerlingen willen einde aan plastic verpakkingen

18-1-2019 Josan Meijers met leerlingen en leraren van de Viersprong

Gedeputeerde Josan Meijers gaf samen met leerlingen van basisschool de Viersprong op vrijdag 19 januari 2019 het startschot voor het project Mijn ideale school. Tijdens een kookles bespraken ze kleine en grote vragen rondom duurzaamheid.

Plastic verpakkingen

De Viersprong vraagt met Mijn ideale school aandacht voor plastic verpakkingen. Leerlingen stapten al eerder naar de lokale supermarkten. Ze vinden het ‘gek dat alle winkels zoveel plastic om alle producten doen’. Met het project willen de leerlingen een plan maken om de winkels te vragen hiermee te stoppen. Tijdens kooklessen van meester Jeroen leren ze over het duurzaam produceren en bereiden van voedsel en de plek die eten in verschillende godsdiensten inneemt. In de schooltuin verbouwen ze groente en fruit en leren ze waarom ze geen gif moeten gebruiken, zodat ook insecten kunnen leven. Ook willen ze een oven maken voor de kooklessen.

Lokale supermarkt wil ook duurzaam ondernemen

De lokale Albert Heijn sponsort de school voor de ingrediënten voor de kooklessen. Deze ondernemer heeft geen invloed op bijvoorbeeld het plastic om een komkommer heen. Maar samen met de leerlingen kijkt de supermarkt wat ze wél kunnen doen. Bijvoorbeeld herbruikbare duurzame tasjes voor losse groente en fruit uitdelen aan de klanten.

Kunstenaar Alphons ter Avest

Kunstenaar Alphons ter Avest helpt de leerlingen van de Viersprong bij het uitvoeren van het project. Samen gaan ze een oven bouwen. Daarbij daagt hij ze uit om op een andere manier te kijken naar vragen en oplossingen.

Mijn ideale school

Het project op de Viersprong is 1 van de 11 geselecteerde ideeën van Mijn ideale school. Het is een project voor basisscholen die willen werken aan een groenere en meer duurzame schoolomgeving. Het project is een initiatief van de provincie Gelderland en Cultuurmij Oost. Basisscholen uit Gelderland konden een idee indienen om hun schoolomgeving duurzamer te maken. Elf geselecteerde projecten ontvangen hiervoor van de provincie Gelderland €3.500 én de inzet van een kunstenaar. Bekijk alle ideeën en plannen op  het Forum Gaaf Gelderland.

Alles komt samen op deze school

Josan Meijers, gedeputeerde provincie Gelderland: ‘Leuk om te zien dat alles samen komt op deze school. Verbindingen met verschillende thema’s. En ze denken goed na over wat er te doen is en hoe ze dit samen doen. Dit sluit mooi aan bij onze Omgevingsvisie Gaaf Gelderland. Het allerleukst was om de leerlingen aan het werk te zien in de kookles en ze te spreken over duurzaamheid. Wat leggen ze dat goed uit. En de Razende reporters op deze school, helemaal top!’

Terug naar nieuwsoverzicht