Landelijke samenwerking voor vitalisering vakantieparken

30-11-2018 De samenwerkende partners poseren met de overeenkomst

Er komt een landelijke aanpak voor vakantieparken. Onderdeel daarvan is een Rijksbijdrage van €400.000 voor het Gelderse ondermijningsproject Ariadne. Minister Ollongren, gedeputeerde Bea Schouten, gemeenten, Recron en anderen ondertekenden op 29 november 2018 de actie-agenda vakantieparken. Dit vond plaats op de Vakantieparkentop bij Radio Kootwijk. Gelderland is blij met de actie-agenda en de rijksbijdrage: ‘Samen met de Veluwse gemeenten werken we in Gelderland al 5 jaar aan dit probleem. Heel fijn dat onze Gelderse samenwerking wordt verbreed. We kunnen heel veel zelf, maar hebben voor sommige onderwerpen echt het Rijk nodig.’ aldus gedeputeerde Bea Schouten.

Ariadne, regionaal handhavingsteam

Ariadne is een samenwerking tussen gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie en provincie Gelderland. Doel is de aanpak van criminele activiteiten op vakantieparken. Daarvoor wordt een regionaal team van handhavers opgericht. Dit team zet zich in eerste instantie in op de Veluwe. Daarna wordt het team in Gelderland inzetbaar. Ariadne is onderdeel van het project Vitale Vakantieparken. Provincie Gelderland, Veluwse gemeenten en ondernemers werken sinds 5 jaar aan de verbetering van Gelderse vakantieparken. Samen ontwikkelen we allerlei nieuwe initiatieven. Naast Ariadne is onlangs ook de Ontwikkelmaatschappij Vitale Vakantieparken opgericht. Daarnaast is er een kwaliteitsteam bestaande uit verschillende beroepsgroepen opgericht.

Onderzoek permanente bewoning

Een belangrijk knelpunt in de aanpak van vakantieparken is de permanente bewoning. 15% van de vakantiehuisjes wordt permanent bewoond, zo’n 6.000 tot 9.000 personen. Dit blijkt uit onderzoek van Platform 31 dat gisteren is gepubliceerd.

Het gaat om zeer diverse groepen: mensen die met spoed huisvesting zoeken, arbeidsmigranten, kwetsbare mensen die zoeken naar een toevluchtsoord vanwege gedrags- of persoonlijke problemen. Maar ook ouderen die van hun oude dag willen genieten of vrijbuiters die niet in een rijtjeshuis willen wonen.

Actie-agenda Vakantieparken

De actie-agenda bestaat uit 5 hoofdlijnen.

  • Vakantieparken aantrekkelijk houden
  • Passende oplossingen voor mensen die nu op de parken (permanent) wonen
  • Voorkomen van excessen en uitbuiting van kwetsbare groepen
  • Inzet op veilige parken zonder criminaliteit en ondermijning
  • Voor de toekomst kijken of het combineren van maatschappelijke functies van vakantieparken mogelijk is

Naast de bijdrage aan Ariadne stelt het ministerie €1,1 miljoen beschikbaar om problemen aan te pakken.

Terug naar nieuwsoverzicht