Koning opent vernieuwde Huis der Provincie Gelderland

7-8-2017 Het vernieuwde Huis der Provincie met de nieuwbouw

Op woensdagmiddag 20 september 2017 opent Koning Willem-Alexander het vernieuwde Huis der Provincie. Dit doet hij samen met Clemens Cornielje, de Gelderse commissaris van de Koning.

Onderdeel gevarieerd programma 

De officiële opening is onderdeel van een veelzijdig programma met onder meer optredens van het Gelders Orkest en Introdans. Ook geeft Dolly Verhoeven een boeiende lezing over de Gelderse identiteit. Als bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis slaat zij een brug tussen de wetenschap en de Gelderse samenleving.

Rondleiding Koning

Tijdens een rondleiding bekijkt de Koning vervolgens enkele bijzonderheden van ons nieuwe gebouw. Zoals de oude binnenplaats die nu is overkapt met een duurzaam, isolerend dak van kunststof. Daarbij gaat hij in gesprek met een aantal ambtenaren en inwoners van onze provincie. 

Bezoek ook het vernieuwde provinciehuis

Wilt u net als de Koning het nieuwe gebouw bewonderen? Kom naar een van de dagelijkse rondleidingen over diverse thema’s zoals kunst en architectuur. Deze organiseren we in de periode na de officiële opening. Ook bent u van harte welkom op de feestelijke open dag van 30 september 2017. 

Gelderland nodigt uit

Thema van zowel de opening als het nieuwe gebouw is ‘Gelderland nodigt uit’. We nodigen uit: tot ontmoeting, samenwerking en concentratie. Niet alleen ambtenaren en politici, maar alle inwoners van Gelderland. Deze gedachte ziet u bijvoorbeeld terug in het ontwerp: het gebouw bestaat voor een groot een deel uit glas. Hierdoor hebben we als organisatie een open blik naar de samenleving, terwijl iedereen letterlijk en figuurlijk bij ons naar binnen kan kijken. 

Van Rijksmonument tot nieuwbouw

Het Huis der Provincie dateert van net na de Tweede Wereldoorlog; in 1954 opende Koningin Juliana het gebouw. Vanwege de bijzondere architectuur en samenhangende kunst draagt het sinds 2007 het predicaat Rijksmonument. In 2015 startten de verbouwingen: het oorspronkelijk huis werd gerenoveerd en ernaast verrees een nieuwbouw. Beide zijn door luchtbruggen met elkaar verbonden. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over het vernieuwde Huis der Provincie, de rondleidingen of de open dag? Stel uw vraag via het vragenformulier of neem telefonisch contact op via 026 359 99 99.

Terug naar nieuwsoverzicht