Koning en koningin bezoeken de Betuwe

29-5-2019 Koningspaar in gesprek met studenten bij bezoek aan Volantis

Woensdag 29 mei 2019 brachten koning Willem-Alexander en koningin Máxima een uitgebreid bezoek aan de Betuwe. Centraal in het bezoek, dat ruim 5 uur duurde, stonden de tuinbouw en fruitteelt, logistiek en aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt op deze gebieden. Ook spraken zij enkele jongeren over hun leven en de problemen waar zij mee te maken hebben of hadden. Het bezoek begon en eindigde met een drukbezochte groet aan inwoners. 

Tree Centre Opheusden

Na een ontvangst op het gemeentehuis in Opheusden bezocht het gezelschap Volentis. Volentis is 1 van de laanboomkwekerijen van Tree Centre Opheusden. Daar kregen ze een rondleiding met uitleg over het enten en klonen van bomen, belang van een goede bodemkwaliteit en onderwijs in deze bedrijfstak. Ook sprak het koninklijk paar met enkele leerlingen van Helicon die daar hun opleiding krijgen. 

Vonk & Co

De volgende halte was bij transportbedrijf Vonk in Tiel. Hier gingen de gesprekken over de geschiedenis van dit familiebedrijf, verschillende soorten vervoer en het recyclen van machines en onderdelen. Ook kregen vorst en vorstin een demonstratie te zien van de kunst van het heftruckrijden door een medewerker. Hij behaalde de derde plaats tijdens de Euregionale logistiekwedstrijden.

Zij spraken in het bedrijf in kleine groepjes met experts over de aandacht voor duurzaamheid in de branche, innovatie en het belang van goede samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijfsleven. 

Koninklijke Fruitmasters

Daarna toog het gezelschap naar de Koninklijke Fruitmasters in Geldermalsen voor een bezoek aan de proeftuin en het appelpakstation. In de proeftuin werden in kleine groepen gesprekken gevoerd over de toepassing van moderne technieken in de fruitteelt, zoals de inzet van drones om de kwaliteit van de groei bij te houden, de arbeidsmarkt en huisvesting. In het appelpakstation was goed de overgang van handwerk naar machinaal verpakken te zien. 

Gemeente Culemborg

Het laatste onderdeel was een gesprek met jongeren en hun begeleiders, in het stadhuis van Culemborg. Dat ging vooral over de aanpak in Culemborg van probleemgedrag en de resultaten daarvan. Met een uitbundige zwaai naar het massaal toegestroomde publiek sloten koning en koningin het bezoek af.

Foto's

Terug naar nieuwsoverzicht