Kolpingbuurt in Nijmegen weer als nieuw

6-9-2019 Straatje in de wijk

De herstructurering van de Kolpingbuurt in Nijmegen is afgerond. Samen met buurtbewoners en woningcorporatie Talis sloten gedeputeerde Peter Kerris en burgemeester Hubert Bruls de werkzaamheden 6 september 2019 feestelijk af.

Verouderde volkswijk

De Kolpingbuurt tussen de Muntweg en het spoor is een echte volksbuurt. De jaren 50 wijk voldeed niet meer aan de wensen van deze tijd. De woningen waren klein, verouderd en aan onderhoud toe. Er was weinig groen in de wijk. Werk aan de winkel!

Een snelle verbouwing

Met steun van gemeente Nijmegen en provincie Gelderland begon woningcorporatie Talis in januari 2018 met de renovatie van de wijk. In nog geen 1,5 jaar tijd zijn er 127 woningen gerenoveerd, 115 woningen gesloopt en 99 nieuwe woningen gebouwd. Tegelijkertijd zijn er 6 pleintjes aangelegd en kwam er meer groen in de buurt.

Samen met de buurt

Het uitgangspunt was: we bouwen voor en mét de buurt! De bewoners mochten er, als ze wilden, tijdens de werkzaamheden blijven wonen. Ze zijn al vroeg betrokken bij de plannen. Hierdoor is de wijk vernieuwd, maar met de eigen uitstraling van een gezellige volksbuurt.

Duurzaam en Betaalbaar

Vanuit het programma SteenGoed Benutten verstrekte provincie Gelderland een bijdrage om de werkzaamheden te versnellen. Gedeputeerde Peter Kerris: ‘Met SteenGoed Benutten helpen we leegstaande of verouderde wijken een nieuwe bestemming te geven. Met meer dan 200 nieuwe duurzame en betaalbare woningen is de Kolpingbuurt niet meer een wijk uit het verleden, maar een wijk van de toekomst.’

Terug naar nieuwsoverzicht