Jongeren tijdens debat: Auto’s zijn uit, vergelijkbaar met trekschuit

15-3-2019 Meisje in debat

Voordat het jongerendebat begon stimuleerde Tim Hofman de jongeren om zich te laten zien tijdens het jongerendebat op 13 maart 2019 in het Huis der Provincie: ’Ga hard tegen hard, anders gaan de babyboomers jouw toekomst bepalen’. En dat pakten ze aardig op. Goed voorbereid, met cijfers en statistieken als bewijsmateriaal, gingen de jongeren het debat in.

Politici van verschillende partijen gingen de discussie aan en reageerden 3 tegen 3 reageerden op de stellingen. Na ieder debat gaf Tim Hofman de jongeren terug hoe ze debatteerden, of ze hun bronnen goed vermeld hadden en of ze al klaar waren om de politiek in te gaan. Maar ook om niet te ‘Jesse Klaveren’ en dat had met bepaalde armbewegingen te maken. Sommige adviezen gingen wel heel ver.

Relevante stellingen

Duits als verplicht vak, daar waren de jongeren het niet mee eens. ‘Ik ben dyslectisch en heb andere ambities en talenten’, was een van hun argumenten. ‘Zie het breed, en leg ons niet van alles op. We zijn al overspannen, depressief en gestrest’. Bekijk een impressie van het eerste debat.

Waarom is het openbaar vervoer in de daluren niet gratis? Het lijkt de jongeren een goed idee. Nu kunnen sommige scholieren niet met de bus naar school omdat een retour €12 kost, terwijl de bussen leeg rondrijden. Kan de Provincie daar niet een creatieve oplossing voor bedenken? Bekijk een impressie van het tweede debat. 

Vrouwenvoetbal

Zien sporten, doet sporten. Dat is in deze tijd van steeds meer obese mensen, toch wel een mooi resultaat van het sponsoren van grote sportevenementen. Vrouwenvoetbal is daar een goed voorbeeld van. De politici waren het er niet mee eens en willen ook de €4 miljard van Nuon daar niet aan besteden. Dat bedrag werd deze middag overigens aan vele doeleinden toegekend. Bekijk een impressie van het derde debat.

Auto’s zijn uit, vergelijkbaar met trekschuit

De laatste stelling: Autorijden moet goedkoper worden, was volgens de jongeren geen goed idee. We moeten auto’s achter ons laten. Ze zijn niet meer van deze tijd. We zitten in transitie tijd naar het openbaar vervoer. Dat kost dan uiteindelijk minder geld en is beter voor het milieu. Bekijk een impressie van het vierde debat.

Media

NOS op 3 maakte een nieuwsbericht en een nieuwsitem (start vanaf 23e minuut) van het debat en zond dat op 13 maart 2019 uit.

Vlogger Kevin was bij het debat aanwezig. Check Kevin’s provincie vlogs, gericht op MBO jongeren. Provincie Gelderland stimuleert hen hier onder andere mee om te gaan stemmen op 20 maart 2019.

Terug naar nieuwsoverzicht