IkweetRAAT.nl zoekt nieuwe oplossingen voor tekorten in de zorg

5-11-2019

Er is een groeiend tekort aan vakmensen in de zorg. Met steun van provincie Gelderland voeren 26 zorg- en welzijnsorganisaties de actie IkweetRAAT.nl uit. Hiermee zoeken zij nieuwe manieren om de tekorten in de zorg aan te pakken.

Het personeelstekort in de zorg zal de komende jaren toenemen. In de provincie Gelderland kan het tekort oplopen tot ruim 9000 vacatures in 2022, volgens de werkgeversverenigingen Zorg en Welzijn WZW en WGV. Er is vooral een groeiend tekort aan verzorgenden (ig) en verpleegkundigen (MBO en HBO).

IkweetRAAT.nl

Met Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT) slaan zorg- en welzijnsorganisaties de handen ineen om de tekorten in de zorg in Gelderland aan te pakken. Een van de concrete acties uit deze plannen is IkweetRAAT.nl waarbij zorgmedewerkers worden uitgedaagd om slimme ideeën met elkaar te ontwikkelen, elkaar te inspireren en het werkplezier te vergroten. De impact wordt namelijk op de werkvloer gemaakt; medewerkers weten als geen ander wat wel en wat niet werkt. ​​ ​

10 beste ideeën

De aangemelde ideeën op IkweetRAAT.nl dragen bij aan het behoud van medewerkers, het benutten van talenten en anders werken. De 10 beste ideeën worden beloond met elk €10.000 om het idee daadwerkelijk uit te voeren. Tot 15 november 2019 kunnen medewerkers ideeën aanmelden. Op 11 december worden de 10 beste ideeën bekend gemaakt om vervolgens in het eerste half jaar van 2020 de ideeën uit te voeren. Alle overige ideeën blijven via de website toegankelijk en kunnen desgewenst door zorg- en welzijnsorganisaties geïmplementeerd worden.

Tekorten op de arbeidsmarkt

Provincie Gelderland stimuleert initiatieven om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. De provincie zet €200.000 in voor de uitvoering van IkweetRAAT.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht