BOOST voor Smart Industries

26-11-2019

BOOST is de actieagenda voor Smart Industry in Oost-Nederland. Met de ontwikkeling van Smart Industry wordt de verregaande digitalisering en verweving van apparaten, productiemiddelen en organisaties (het 'internet of things') bedoeld, waardoor nieuwe manieren van produceren, nieuwe businessmodellen en nieuwe sectoren ontstaan. Ondernemers, onderwijsinstellingen, intermediairs en de overheid werken als eenheid in verschillende projecten aan het realiseren van een concurrerende, sterke en duurzame maakindustrie in Oost-Nederland. Enkele koplopers vormen een kennis- en inspiratiebron voor andere ondernemers op het gebied van Smart Industry. Woensdag 20 november bezochten Statenleden twee van die koplopers.

Marjolein Boezel, financieel/HRM directeur van Van Raam ontving de Statenleden op de nieuwe vestiging in Varseveld. Met ongeveer 160 vaste werknemers maakt Van Raam al bijna 100 jaar Nederlandse kwaliteitsfietsen, voornamelijk voor volwassenen en kinderen met een beperking of voor mensen die op zoek naar meer veiligheid en stabiliteit tijdens het fietsen.

Van Raam is met de ontwikkeling van Smart Industry veel gaan digitaliseren, automatiseren en robotiseren. Medewerkers merkten dat de robots alleen het ‘saaie’ en repeterende werk overnemen en vakmanschap noodzakelijk blijft. Van Raam heeft diverse innovatie awards gewonnen.

Varex Imaging ontwikkelt en produceert componenten voor de röntgenindustrie, waarvan 80 procent voor de medische industrie. Nu nog vanuit Dinxperlo worden vestigingen in China, de Filippijnen en VS aangestuurd. Gerben Heideman, general manager, ontving de Statenleden echter op de bouwplaats van een nieuwe vestiging in Doetinchem. Het bedrijf is één van de zeven winnaars van de tenderregeling voor schone en slimme demonstratiefabrieken van de Provincie Gelderland. De nieuwbouw krijgt een hoogwaardige uitstraling, het ontwerp is voorzien van duurzame materialen en oplossingen. Dit gas-loze gebouw met hoge isolatiewaarden krijgt bijvoorbeeld werkplekken met veel direct daglicht door onder ander een groot atrium in het kantoor en noorderlichtstraten op de productieruimte.