Geslaagde plaatsing van het spoordek bij Zevenaar

30-7-2019 Mammoet

Het spoordek van de nieuwe voetgangers- en fietsersonderdoorgang in Zevenaar is op 27 juli 2019 onder grote belangstelling van inwoners, vakspecialisten en pers geplaatst. Dit is een grote stap in de bouw van de onderdoorgang en is onderdeel van de spoorverbetering van de treindienst Arnhem-Winterswijk.

Een grote stap in de spoorverbetering

In opdracht van provincie Gelderland en ProRail plaatste aannemer Strukton Rail afgelopen zaterdag 27 juli 2019 onder grote belangstelling het spoordek van de nieuwe voetgangers- en fietserstunnel bij de Babberichseweg in Zevenaar. Dit is een grote stap in de bouw van de onderdoorgang en vormt een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden om het spoor te verbeteren tussen Arnhem en Winterswijk.

Waar nu het spoordek ligt, lag voorheen een overweg. De onderdoorgang vervangt de overweg voor de veiligheid. De treinen kunnen dankzij de spoorverbetering straks met een hogere snelheid rijden.

Het spoordek op zijn plek

Inwoners, vakspecialisten en pers volgden via een tribune hoe het spoordek van in totaal 1 miljoen kilo beton op zijn plek werd gereden. De betonnen constructie met indrukwekkende omvang werd met slechts 1 bedieningspaneel door specialist hijs- en zware transporten Mammoet heel precies geplaatst. Om het spoordek op zijn plek te krijgen werd 13.000 m3 grond (vergelijkbaar met 650 vrachtauto’s) afgegraven.

De Liemers en de Achterhoek beter bereikbaar

De spoorverbeteringen bieden de 21.000 dagelijkse reizigers op de spoorlijn Arnhem - Doetinchem-Winterwijk veel voordelen:

  • tussen de Randstad en de Liemers en de Achterhoek wordt de reistijd korter
  • er komt meer overstaptijd en de kans op vertragingen is veel kleiner
  • door de spoorverdubbeling kunnen treinen elkaar voortaan passeren
  • de trein krijgt in Arnhem meer tijd om te keren
  • bovendien kunnen de treinen straks met hogere snelheid rijden.

Vanaf 12 augustus 2019 wordt het extra spoor in gebruik genomen. In 2020 wordt onderdoorgang in gebruik genomen en zijn alle werkzaamheden klaar. 

Kijk voor meer informatie over het project Spoorverbetering Zevenaar-Didam-Wehl op de website van ProRail bij projecten Zevenaar.

Foto’s en een video van de plaatsing staan ook op de website van ProRail.

Terug naar nieuwsoverzicht