Gelderse jongeren gaan in debat met politici

12-3-2019 jongen met meetlat en man met groot potlood

Op 13 maart 2019 vindt het Gelderse jongerendebat plaats in de Statenzaal van het Provinciehuis van 16.00 tot 18.00 uur. Statenleden en lijsttrekkers van verschillende politieke partijen gaan in discussie met jongeren. Dit doen zij aan de hand van stellingen.

Prikkelende stellingen

Jongeren, statenleden en lijsstrekkers debatteren over onder andere de volgende stellingen: ‘

  • Iedere Gelderse jongere moet de Duitse taal leren
  • Alle Gelderlanders moeten buiten de spits gratis gebruik kunnen maken van streekbussen‘. ‘Autorijden in Gelderland moet goedkoper worden. 

Tim Hofman houdt jongeren scherp

Het Debatbureau onder leiding van Frits Bloemberg heeft de regie van het debat in handen. Presentator en tv-maker Tim Hofman is aanwezig om de jongeren extra scherp te houden en een reactie te geven op de debatten. De uitgekozen jongeren zijn heel goed in debatteren en hebben zich goed voorbereid op de confrontatie met de politici. Ze durven echt het gesprek aan te gaan over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn.

 Jongeren gaan in debat met:

GroenLinks                                               Paul Smits
CDA

Gedeputeerde Bea Schouten

D66 Lijsttrekker Michiel Scheffer
ChristenUnie Bram van Riezen
50PLUS Marcel Bruins
SP Maurits Gemmink
Lokale Partijen/Code Oranje Lara Minnaard
PvdA Jan Daenen
VVD Frederik Peters

Andere activiteiten

Provincie Gelderland brengt de Provinciale Statenverkiezingen onder de aandacht van jongeren door hen te laten zien wat de provincie zoal doet. De activiteiten voor de komende periode zijn:

  • De mobiele escaperoom ‘Gelderland Experience’ rijdt tot en met 20 maart 2019 langs verschillende mbo-scholen in Gelderland. In een programma van 1,5 uur moet een klas de wereld van de ondergang redden. De studenten leren, op een interactieve manier, welke taken de overheid en specifiek provincie Gelderland uitvoert. Zoals onderhoud van wegen . Na de verkiezingsperiode rijdt de escaperoom verder door de provincie.
  • YouTuber Kevin Keukelaar vlogt in Kevin’s Provincie vlogs over verschillende verkiezingsonderwerpen. Wekelijks verschijnen er nieuwe afleveringen. Bekijk hier alle vlogs.
  • Op 20 maart 2019 zijn op 4 mbo-scholen verkiezingsfestivals: op ROC Rivor in Tiel, Rijn IJssel in Arnhem, ROC Nijmegen in Nijmegen en het Graafschap College in Doetinchem. De scholen staan die dag in het teken van de verkiezingen.
  • Stemhulp Young Voice (www.youngvoice.nl) helpt jongeren om een politieke partij te vinden die bij hen past. Door stellingen te beantwoorden en video’s te bekijken die de stellingen onderbouwen, krijgen ze een stemsuggestie.
  • De provincie deelt video’s over de debatten, stellingen, foto’s, video’s en berichten via Instagram en Facebook #ditdoetdeprovincie

Terug naar nieuwsoverzicht