Gelderse industrie wordt steeds schoner

15-1-2019 Winnaars ontvangen een cheque van €200.000

Terwijl de grote industriebedrijven veel kritiek krijgen over de bescheiden bijdrage die zij leveren aan het Klimaatakkoord, wordt de maakindustrie in Gelderland steeds schoner. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO onder 20 industriebedrijven in Gelderland, waaronder Van Raam in Varsseveld en de Kaak Groep in Terborg. Ze passen nieuwe technieken toe in het productieproces, waardoor de industrie niet alleen slimmer maar ook schoner wordt.

Afvalloze provincie

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. Als grootgebruiker van grondstoffen kan de industrie hier de ‘game changer’ in zijn. Door slim te werken wordt de Gelderse industrie steeds schoner.’

Minder materiaal

Gelderland heeft een bloeiende maakindustrie met veel verborgen kampioenen: innovatieve bedrijven die wereldwijd toonaangevend zijn in hun specialisatie. De toepassing van nieuwe technologieën in het productieproces kan de levensduur van producten verlengen en het materiaalgebruik tijdens het productieproces terugdringen.

Slim en schoon

Het onderzoek van TNO laat zien dat industriebedrijven in Gelderland steeds meer ‘circulair’ handelen en efficiënter omgaan met materialen en grondstoffen. De inzet van ict-innovaties, zoals 3D-printen en op afstand uitleesbare sensoren, spelen hierbij een belangrijke rol. Met deze intelligente onderdelen weet de producent op elk moment waar, wanneer en in welke toestand producten zich bevinden. Door deze informatie maakt het bedrijf makkelijker andere en schonere keuzes voor onderhoud, hergebruik en vervanging.

Fabrieken van de toekomst

Om industriebedrijven een zetje in de rug te geven, trekt de provincie €1,4 miljoen euro uit met tenderregeling voor de Fabrieken van de Toekomst. Van 1 mei tot 1 september 2018 kwamen bedrijven met nieuwbouw- of uitbreidingsplannen mogelijk in aanmerking voor een bijdrage. Met €200.000 konden ze hun fabriek slimmer en schoner maken en hun ervaringen delen met andere ondernemers. De 7 winnaars zijn Claymount (Dinxperlo), Bosch (Kootwijkerbroek), Doeko (Weurt), Reesink (Hengelo), Spierings (Nijmegen), Ulamo Coating (Ulft) en Van Raam (Varsseveld). Zij werden 14 januari 2019 ontvangen door gedeputeerde Michiel Scheffer op het Huis der Provincie in Arnhem.

Industrie zonder schoorsteen

Michiel Scheffer: ‘De industrie van morgen is een industrie zonder schoorsteen. Een digitale industrie waarin afval de nieuwe grondstof is. Met de tenderregeling helpen we Gelderse industriebedrijven slimmer en schoner te werken. We investeren €1,4 miljoen in moderne industrielocaties waar de nieuwste technologie wordt toegepast, materialen worden gedeeld en hergebruikt en de vakmensen van morgen worden opgeleid.’

Terug naar nieuwsoverzicht