Gelderse economie groeit, arbeidsmarkt wordt krapper

14-6-2017 Machinebankwerkster

De Gelderse economie blijft groeien. In het eerste kwartaal van 2017 is de economie met 3,4% gegroeid. Tegelijkertijd wordt de arbeidsmarkt krapper. Bedrijven in de techniek, zorg en ICT hebben steeds meer moeite vacatures in te vullen.

Op niveau van voor de crisis

Dat blijkt uit de Econometer (PDF 365 kB) van het Bureau Economische Verkenningen van Provincie Gelderland. Hiermee nadert de economische groei in Gelderland het niveau van voor de crisis. Het aantal vacatures steeg in 2016 naar 90.000. Vooral in de techniek, zorg en ICT is er een groeiend tekort aan vakmensen.

Industrie zit in de lift

Na een lange aanloop van voorzichtig herstel doet de economie in Gelderland het weer goed. De industrie heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het economisch herstel. Export is de kurk waar de Gelderse economie op drijft. Een derde van de industriebedrijven zag de afgelopen maanden zijn omzet groeien. Van de banengroei in 2016 komt een derde voor rekening van de industrie.

Ondernemers in Gelderland zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. Van alle bedrijven in Nederland zijn zij het meest positief over hun groeimogelijkheden in de toekomst.

Arbeidsmarkt wordt krapper

De aanhoudende economische groei begint ook zichtbaar te worden op de arbeidsmarkt. In het eerste kwartaal van 2017 is de werkloosheid gedaald naar 5,1% van de beroepsbevolking. Het aantal vacatures is gestegen tot het niveau van voor de economische crisis. Tegelijkertijd groeit de spanning op de arbeidsmarkt. Er is een groeiend tekort aan vakmensen. Zo zijn er gemiddeld 4 vacatures voor iedere werkzoekende software-en applicatieontwikkelaar en meer dan 6 vacatures voor iedere gespecialiseerde verpleegkundige op mbo-niveau.

'Werk maken van Vakonderwijs’

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘De groei van de Gelderse economie wordt breed gedragen. Bedrijven investeren meer en de consument geeft meer uit. Maar hoe sneller de economie groeit, hoe krapper de arbeidsmarkt wordt. 3 op de 4 bedrijven in de industrie heeft nu al moeite om vakmensen te vinden. Overheid, onderwijs en ondernemers moeten samen werk maken van vakonderwijs om de gaten op de arbeidsmarkt te dichten.’

Meer informatie

Wilt u meer weten over de economische cijfers? Bekijk onze Econometer (PDF 365 kB).

Terug naar nieuwsoverzicht