Gelderse Gezondheidswijzer in de race voor prijs

17-2-2017 Voorbeeld uitkomst Gelderse Gezondheidswijzer voor een wijk

Onze Gelderse Gezondheidswijzer geeft snel een overzicht van alle gezondheidsaspecten van een buurt of wijk. Nieuw, en meteen genomineerd voor een prijs! Stemmen kan nu.

Genomineerd voor prijs

We zijn genomineerd voor de landelijke Eenvoudig Beter Trofee, omdat we met de Gezondheidswijzer gemeenten helpen werken in de geest van nieuwe Omgevingswet. Die wet vraagt overheden gezondheid centraal te stellen in hun omgevingsbeleid. Zorg dat de Gelderse Gezondheidswijzer deze prijs wint en stem!

De gezondheid van een wijk in kaart

We willen een gezonde leefomgeving in Gelderland. Gemeenten, bewoners en andere belanghebbenden moeten daar samen aan werken. Daarom ontwikkelden we samen met de GGD een instrument dat de gezondheid van een wijk of buurt eenvoudig in kaart brengt, op basis van data die voor iedereen beschikbaar zijn.

Uitgeschreven tekst (PDF 10 kB)

'Een schot in de roos'

De eerste ervaringen zijn positief. Ook het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat de verkiezing organiseert, is enthousiast: 'Het instrument van de GGD en de provincie Gelderland is wat ons betreft een schot in de roos.' Gedeputeerde Bea Schouten is blij met alle aandacht: 'Dat stimuleert mensen om de wijzer te gebruiken. Dus geef ons uw stem!'

Van bodem tot bewegen

De wijzer brengt de gezondheid van de leefomgeving in kaart aan de hand van 11 thema’s, van leefbaarheid en luchtkwaliteit tot bewegen en groen. Het gaat daarbij ook om de mate waarin een omgeving stimuleert tot bewegen, zoals sporten, recreëren, spelen, ontmoeten. Door gezond gedrag te stimuleren kunnen we veel gezondheidswinst boeken.

Voor iedereen bruikbaar

Iedereen kan de wijzer gebruiken: gemeenten, maar ook bewoners- en belangengroepen. Voor elk thema volgt een score. U kunt knelpunten ontdekken of wijken met elkaar vergelijken. Met de resultaten kunt u het gesprek voeren met andere belanghebbenden over de invloed van de leefomgeving op de gezondheid.

Ga zelf aan de slag met de Gelderse Gezondheidswijzer.

Hulp bij gesprek over plannen

We verwachten dat de wijzer de besluitvorming over omgevingsplannen helpt. Bea Schouten: 'De Gelderse Gezondheidswijzer geeft gezondheid een plek in gesprekken over plannen voor de omgeving.' Op 12 april 2017 reikt minister Schulz van Haegen de prijs uit aan de winnaar.

Terug naar nieuwsoverzicht