Gelderland tegen voedselverspilling

26-6-2018 Voedsel in Wageningen

Dinsdag 26 juni 2018 overhandigt gedeputeerde Michiel Scheffer het Gelderse circulaire estafettestokje aan wethouder Lara de Brito van Wageningen. Als proeftuin zet Wageningen zich in voor het verminderen van voedselverspilling.

Eerste supermarktschap met ‘verspilde’ producten

Wageningen wil ondernemers en consumenten bewuster maken van voedselverspilling en de mogelijkheden om dit tegen te gaan. Samen met lokale partners zoals Wageningen University & Research en Stichting Ondernemersfonds Wageningen maakt de gemeente werk van voedselverspilling. Een goed voorbeeld is Jumbo Verberne die als eerste Nederlandse supermarkt een schap heeft ingericht met producten die anders ‘verspild’ zouden worden.

Klimaatontbijt

De overhandiging van het circulaire estafettestokje vindt plaats tijdens het Klimaatontbijt in de bibliotheek van Wageningen. Wethouder Lara de Brito geeft het estafettestokje door aan Wageningse organisaties die zich eveneens inzetten voor een circulaire economie, zoals Wageningen University & Research, Wing, Wastewatchers, de Rabobank en Circle Smart.

Circulaire Estafette

Het duurzame estafettestokje is in 2014 door Green Capital Challenge in het leven geroepen. Het estafettestokje is 60 keer overhandigd aan duurzame initiatieven in Nijmegen. De provincie wil het estafettestokje verder Gelderland in brengen. Zo zetten we de mooiste circulaire projecten in de spotlights. Na Apeldoorn, Brummen, Rheden, Lochem, Arnhem en Overbetuwe, Bronckhorst en Zevenaar neemt Wageningen als 9e gemeente het stokje over.

Afvalloze provincie

Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor €700 miljoen extra omzet, 5.000 nieuwe banen en 50% minder grondstofgebruik. Michiel Scheffer: ‘Veel gemeenten, bedrijven en inwoners werken al aan circulaire economie. Toch is het voor velen nog een abstract begrip. Daarom gaan we op zoek naar de mooiste Gelderse circulaire initiatieven. Om zo anderen te inspireren meer circulair te gaan denken of ondernemen. Samen maken we werk van afval in Gelderland!’

Aanmelden Circulaire Estafette

Het Gelders circulaire estafettestokje geven we door aan bedrijven of gemeenten. Wilt u ook een eigen circulair project of initiatief aandragen? Dat kan via een e-mail naar info@greencapitalchallenges.nl. Op de website van Gelderse Circulaire Estafette vindt u alle informatie. Ook over de eerdere ontvangers van het estafettestokje.

Terug naar nieuwsoverzicht