Gelderland maakt werk van fotonica

20-12-2018 De ondertekening

Provincie Gelderland heeft het Photon Deltaplan ondertekend. Het Rijk, provincies Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland investeren samen met bedrijven en kennisinstellingen €236 miljoen in het sneller inzetten van fotonica. Met de samenwerking wil PhotonDelta Nederland een wereldwijde koppositie geven en fotonicaproducten naar de markt brengen.

Sneller en goedkoper

Fotonica is een technologie die in de nieuwste generatie microchips wordt gebruikt. Door data te vervoeren met licht worden chips vele malen sneller, goedkoper en zuiniger. De markt voor fotonica groeit explosief door de vele mogelijkheden voor gebruik in de luchtvaart, auto- en medische industrie. Met de microchipindustrie in Nijmegen en de technische universiteiten in Eindhoven en Enschede heeft Nederland een koppositie in Europa. Door meer samen te werken willen de provincies hun marktaandeel vergroten.

Sleuteltechnologie

De ondertekenaars van het Photon Deltaplan willen meer onderzoek naar nieuwe technieken. Ook willen ze nieuwe fotonicaproducten ontwikkelen in ‘Applicatie Labs’, zoals het Chips Integration Technology Center (CITC) in Nijmegen. Provinciale Staten hebben hiervoor ruim €7 miljoen vrij gemaakt. Vooral het gebruik van fotonica in datacenters, de telecomsector en de medische industrie is veelbelovend. Naar verwachting groeit de fotonicamarkt in Europa in 2020 razendsnel door tot €50 miljard per jaar.

Vierduizend nieuwe banen

De ondertekenaars van het Photon Deltaplan willen in 2026 met 25 bedrijven een omzet van €1 miljard en 4.000 arbeidsplaatsen realiseren.  Daarmee kan Nederland haar koppositie behouden.

Proeftuin voor fotonica

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Nederland is wereldwijd koploper in fotonica met de universiteiten in Eindhoven en Twente en de microchipindustrie in Nijmegen. Door samen te werken willen we die voorsprong uitbouwen. Met de provincies als proeftuin voor nieuwe fotonicaproducten. We hebben haast. Andere landen staan niet stil.’

Terug naar nieuwsoverzicht