Gelderland maakt werk van duurzaam voedsel

21-4-2017 Laborant aan het werk

21 bedrijven en organisaties in Overijssel en Gelderland gaan met behulp van een Europese subsidie van start met de ontwikkeling van duurzame producten op het gebied van voedsel en gezondheid. Met deze initiatieven versterken zij hun marktpositie en de regionale economie in Oost-Nederland.

Faag op maat

Het project Faag op Maat biedt veehouderijbedrijven een nieuwe oplossing voor het bestrijden van ziekteverwekkers. Steeds meer dieren zijn resistent voor antibiotica. Door virussen (‘fagen’) toe te voegen aan diervoeding, hoeft er minder antibiotica te worden toegediend. Het project van Trouw Nutrition (Putten), Micreos Food Safety (Wageningen), NYtor B.V. (Nijmegen) en anderen helpt antibiotica resistentie bij mens en dier terug te dringen.

Natuurlijke conserveermiddelen

De vraag naar natuurlijke, E-nummervrije voeding neemt snel toe. In het project Challenges worden natuurlijke conserveermiddelen ontwikkeld voor kwetsbare, koelverse en niet zure voedingsmiddelen, zoals salades, beslag en plantaardige vleesvervangers. Het samenwerkingsverband bestaat uit TOP (Wageningen), Johma Salades (Losser), Ojah (Ochten) en Bachos (Rumpt).

Europees Fonds

De EU, het Rijk en de provincies stellen €7 miljoen beschikbaar vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De bedrijven zelf leveren een eigen bijdrage van ruim €8 miljoen.

OP Oost 2014-2020

Productvernieuwing is de basis voor vergroting van de concurrentiekracht en voor groei van werkgelegenheid in Oost-Nederland. Het EFRO subsidieprogramma OP Oost 2014-2020 ondersteunt innovatieve ondernemers in de sectoren Food, Health en Energy. Meer informatie over de openstellingen in 2017 vindt u op de website van OP-Oost.

Terug naar nieuwsoverzicht