Gelderland is onduidelijkheid Lelystad Airport beu

9-10-2018 Vliegtuig

Het Gelders college van Gedeputeerde Staten wil dat Lelystad Airport pas open gaat als de laagvliegroutes van de baan zijn. Dat laat het college weten aan de Staten. Aanleiding voor dit scherpere standpunt is een brief van de minister van I&W. Eerder vroeg het college om een garantie ‘over het verdwijnen van de overlast’.

Geen zekerheid

In de reactie van de minister op deze vraag staat geen nieuwe informatie. Laat staan zekerheid over het verdwijnen van de overlast, aldus het college. Ook lijkt de minister te schuiven met de datum waarop de herziening van het luchtruim klaar zou zijn. ‘Wij vroegen om meer zekerheid voor de inwoners. Die hebben we niet gekregen. Dus wordt het tijd te proberen het op een andere manier voor elkaar te krijgen,’ aldus gedeputeerde Josan Meijers.

Laagvliegen moet van de baan

Nu elke garantie ontbreekt. En er geen concreet zicht is op het verdwijnen van de overlast, moet het laagvliegen van de baan. Tot die tijd kan Lelystad Airport niet open. Het college wijst op de constructieve houding die Gelderland lang heeft ingenomen. Een houding waar een deel van de bevolking fel op reageerde. Het college wil bij de luchtruimherziening betrokken zijn om de belangen van Gelderland zo goed mogelijk te kunnen blijven behartigen. Dit laten zij de 2 betrokken ministeries,  I&W en Defensie,  weten via een gezamenlijke brief met de provincies Overijssel, Drenthe, Fryslân en Utrecht.

Terug naar nieuwsoverzicht