Fietsen

Om dé fietsprovincie van Nederland te blijven, werken wij hard aan onze fietspaden. Er komen steeds meer snelle fietsroutes voor mensen die op weg naar hun werk niet in de file willen staan, de schoolroutes worden veiliger en de relatie met het openbaar vervoer heeft onze extra aandacht.

Snelle en rechtstreekse fietsverbindingen

De fiets wordt steeds vaker gebruikt om naar het werk te gaan. Om de drukke fietspaden veilig te kunnen blijven gebruiken werken we samen met de Gelderse gemeenten aan snelle fietsroutes en comfortabele fietsverbindingen. Voor de belangrijkste fietsverbindingen hebben we het hoofdfietsnet ontwikkeld. Wilt u als gemeente een fietsroute aanleggen of verbeteren? Dan kunt u subsidie aanvragen.

Veilig fietsen voor iedereen

Fietsers in onze provincie kunnen steeds meer gebruikmaken van veilige fietspaden. Er komen steeds meer vrijliggende fietspaden, omdat die het veiligst zijn. Schoolroutes krijgen onze extra aandacht, net zoals veilige fietsoversteken. Om het fietsgedrag bij scholieren veiliger te maken, stellen we onderwijspakketten beschikbaar. We werken eraan om speed-pedelecs op alle snelle fietsroutes toe te staan. In 2019 werd dit al geregeld voor het hele RijnWaalpad. In 2020 willen we de betrokken gemeenten vragen dit te realiseren voor de andere Gelderse snelle fietsroutes. 

Extra fietsenstallingen bij bushaltes en stations

Doordat steeds meer mensen een fiets of deelfiets pakken naar een treinstation of bushalte werken we aan uitbreiding van fietsenstallingen bij het openbaar vervoer, om fietsen veilig te stallen.

Heel Gelderland Fietst

Het gebruik van de fiets als dagelijks vervoermiddel is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom zijn we de campagne gestart Heel Gelderland Fietst. Zodat jong en oud en nieuwe Nederlanders die niet zijn opgegroeid met de fiets ook kunnen ervaren dat fietsen fijn is en een gemakkelijk en goedkoop vervoermiddel. In 2020 richten we ons op jonge kinderen. We voeren samen met andere organisaties projecten uit om meer kinderen op de fiets te krijgen en te laten ervaren hoe leuk fietsen is.

Populaire fietsroutes

In Gelderland wordt steeds meer gefietst. Dat blijkt uit de tellingen die wij jaarlijks houden. Op de kaart met fietstellingen kunt u zien hoe intensief de Gelderse fietsroutes worden gebruikt.