Fietsen

Om dé fietsprovincie van Nederland te blijven, werken wij hard aan onze fietspaden. Er komen steeds meer snelle fietsroute voor mensen die op weg naar hun werk niet in de file willen staan, de schoolroutes worden veiliger en de relatie met het openbaar vervoer heeft onze extra aandacht.

Snelle en rechtstreekse fietsverbindingen

De fiets wordt steeds vaker gebruikt om naar het werk te gaan. Om de drukke fietspaden veilig te kunnen blijven gebruiken maken we samen met de Gelderse gemeenten aan snelle fietsroutes, zie Gelderse snelle fietsroutes, en comfortabele fietsverbindingen. Voor de belangrijkste fietsverbindingen hebben we het Hoofdfietsnet ontwikkeld. Bekijk de indicatieve kaart van het Hoofdfietsnet.

Veilig fietsen op steeds meer plekken

Fietsers in onze provincie kunnen steeds meer gebruikmaken van veilige fietspaden. Er komen steeds meer vrijliggende fietspaden, omdat die het veiligst zijn. Schoolroutes krijgen onze extra aandacht, net zoals veilige fietsoversteken. Om het fietsgedrag bij scholieren veiliger te maken, stellen we onderwijspakketten beschikbaar.

Extra fietsenstallingen bij bushaltes en stations

Doordat steeds meer mensen een fiets of deelfiets pakken naar een treinstation of bushalte werken we aan uitbreiding van fietsenstallingen bij het openbaar vervoer, zodat de fietsen veilig opgeborgen kunnen worden.

Heel Gelderland Fietst

Het gebruik van de fiets als dagelijks vervoermiddel is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom zijn we de campagne gestart Heel Gelderland Fietst. Zodat jong en oud en nieuwe Nederlanders die niet zijn opgegroeid met de fiets ook kunnen ervaren dat fietsen fijn is en een gemakkelijk en goedkoop vervoermiddel.

Populaire fietsroutes

In Gelderland wordt steeds meer gefietst. Dat blijkt uit de tellingen die wij jaarlijks houden. Op de kaart met verkeer kunt u zien hoe intensief de Gelderse fietsroutes worden gebruikt. Vink op de kaart in het menu aan de linkerkant 'Fiets' aan.

Documenten

Toelichting subsidieregels Hoofdfietsnet 2019 (PDF 90 kB)