FietsTelweek 2017 trapt af met onderzoek naar innovaties

13-9-2017 Fietsers

Maandag 18 september 2017 start de derde editie van de Nationale
FietsTelweek. Dit jaar trappen we af in Wageningen. Op dat moment komt ook een nieuwe Gelderse verkeersmaatregel voor de speed-pedelec . Door deze maatregel mag de snelle e-bike bij drukke wegen ook op het fietspad. Met hulp van de FietsTelweek wil de provincie het gebruik van de speed-pedelec monitoren. De FietsTelweek is uitermate geschikt voor het monitoren van dergelijke innovaties en de effecten daarvan. Het onderzoek brengt namelijk het feitelijk fietsgedrag in kaart.

Nieuw verkeersbord: speed-pedelec welkom op fietspad

Fietsers op een speed-pedelec mogen in Gelderland bij een aantal drukke provinciale wegen kiezen: met hogere snelheid op de rijbaan of met lagere snelheid op het fietspad. De speed-pedelec is een relatief nieuwe verschijning, Hierdoor is er nog weinig bekend over het gebruik en de effecten ervan op de verkeersveiligheid. Wel is duidelijk dat door de opkomst van snelle e-bikes de snelheidsverschillen op fietspaden toenemen. Dit stelt nieuwe eisen aan de infrastructuur. De uitkomsten van de FietsTelweek helpen de gevolgen van dit soort maatregelen beter in beeld te brengen. De FietsTel-app meet de snelheden van alle type fietsen. En deelnemers kunnen met de app vragen beantwoorden en specifieke locaties beoordelen. Ook andere provincies en gemeenten overwegen snelle e-bikes de mogelijkheid te geven om te kiezen tussen rijbaan of fietspad. Daarom is het van belang dat we het effect nu meten.

Meten = weten = verbeteren

Van 18 tot en met 24 september 2017 meten we een week lang hoe Nederland zich op de fiets verplaatst. Met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zitten. Dit jaar stellen provincies en gemeenten via de app ook vragen over de veiligheid en het comfort van de routes van de deelnemer. Met dit onderzoek naar de fietsbeleving zet de FietsTelweek de nieuwe standaard neer voor fiets-data en het in kaart brengen van fietsgedrag in Nederland.

De FietsTelweek

Het initiatief FietsTelweek is gestart omdat we meer willen weten over de meer dan 14 miljoen fietsers in ons land. Aan de vorige edities deden ruim 42.000 fietsers actief mee die samen meer dan 2 miljoen kilometers telden. De data die zij bij elkaar fietsten, leverden veel inzichten op. En heeft nu al geleid tot de eerste verbeteringen in het fietsnetwerk.

Programma

Locatie: start locatie A: terrein aan de Mansholtlaan, Wageningen (ter hoogte van  Friesland Campina)

  • 08.00 – 08.15: Briefing pers
  • 08.10 – 08.15: Gedeputeerde provincie Gelderland, Conny Bieze en
    wethouder Han ter Maat aan het woord.
  • 08.15 – 08.30: Gedeputeerde provincie Gelderland, Conny Bieze en
    wethouder Wethouder Han ter Maat fietsen de eerste meters met de Fiets Tel-app en onthullen bord nabij de rotonde. Fietsen terug naar locatie A.
  • 08.30 - 08.45 uur: Gelegenheid voor de pers om vragen te stellen aan de bestuurders

Terug naar nieuwsoverzicht