Expositie over restauratie ambacht geopend

6-11-2019

Provincie Gelderland wil meer aandacht voor het vak van restaurateur. Daarom is vanaf woensdag 6 november 2019 de expositie ‘Meester en Gezel: ieder zijn vak’ in het provinciehuis in Arnhem te zien. Het doel van de tentoonstelling is om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor het vak van restaurateur.

Op dit moment dreigt veel kennis en kunde van het ambacht van restaurateurs verloren te gaan. De uitstroom van ervaren restaurateurs die met pensioen gaan is veel groter dan de aanwas van jonge restaurateurs. Daardoor kan een tekort ontstaan aan vakmensen in de restauratiesector, waardoor ook het in stand houden van monumenten onder druk komt te staan.

En dat is doodzonde, vindt Gelders gedeputeerde Peter Drenth, die de tentoonstelling opent. Drenth: ‘We moeten jonge mensen laten zien hoe leuk het restauratiewerk is. En hoeveel je als jonge gezel kan leren van de oude rotten in het vak. Ik hoop dat we daar met deze tentoonstelling een bijdrage aan kunnen leveren’.

De tentoonstelling Meester en Gezel is in opdracht van het Gelders Restauratiecentrum gemaakt, in samenwerking met Provincie Gelderland, programma’s Cultuur & Erfgoed en Onderwijs & Arbeidsmarkt, en de gemeente Winterswijk. Vanuit deze expositie wordt er volop samengewerkt om de belangstelling voor het restauratieambacht en opleiding te vergroten. Zo is bijvoorbeeld ook het project KaDEr (Karakteristiek Duurzaam Erfgoed), een samenwerkingsproject tussen de provincie Gelderland, de TU Delft en de Gelderse Erfgoedalliantiepartners, gekoppeld aan de expositie. Daarnaast komt er ook een onderwijsproject voor kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool. Het Gelders Restauratiecentrum is nog bezig met het ontwikkelen hiervan.

De expositie is van 6 tot en met 13 november 2019 te zien op de Binnenplaats van het provinciehuis, markt 11 te Arnhem. Na 13 november zal de rondreizende expositie te zien zijn in de Eusebiuskerk in Arnhem.

Meer informatie is te vinden via: https://meesterlijkvak.nl/.

Terug naar nieuwsoverzicht