Dag van Gelderland Digitaal

openbaar | door provincie Gelderland


12 november 2021 van 12.00 uur tot 18.00 uur

Digitaal


Informatie

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk.

Op 12 november 2021 organiseert Provincie Gelderland de Dag van Gelderland: een jaarlijks terugkerend evenement waarop we samen werken aan een nóg mooier Gelderland! Dit jaar is het evenement ook via een livestream te volgen. Omdat het aantal plaatsen bij het fysieke evenement beperkt is. En ook omdat er mensen zijn die door de coronamaatregelen niet kunnen of willen komen. De deuren van de Dag van Gelderland Digitaal staan wagenwijd open. Kijkers thuis kunnen door live verslaglegging de hoofdsprekers volgen op het hoofdpodium en in de foyer van Pathé Lent.


Update 9 november 2021:

Waar wij voor de zomer optimistisch maar alert startten met de voorbereiding van de Dag van Gelderland, heeft ons College van Gedeputeerde Staten vandaag besloten om de Dag van Gelderland fysiek, en daarmee ook de livestream, op vrijdag 12 november niet door te laten gaan. De toch nog onverwacht snelle stijging van het aantal COVID-19 besmettingen, de overvolle ziekenhuizen en de noodkreet van artsen en verzorgingshuizen hebben tot dit besluit geleid.


Gelderland gaat door!

De pandemie die de hele wereld raakt, laat zijn sporen achter. Al vanaf de 1e lockdown laten we in Gelderland de veerkracht en het vermogen zien om te denken in oplossingen. We zien dat Gelderland duurzaam herstelt. Gastspreker Marli Huijer (hoogleraar publieksfilosofie en voormalig ‘Denker des Vaderlands’) raakt de kern van deze dag. Zij reflecteert op de effecten van een pandemie op de samenleving: wat betekent het voor de gezondheid en het welzijn van mensen? En wat betekent het voor de rechtsstaat? Welke kansen biedt de pandemie de overheid om de samenleving duurzamer te hervormen, met oog voor gelijkheid, welvaart en welzijn?

Voorzitter en sprekers

Tussendoor laten wij u met verschillende mensen kennismaken. Ondere andere gasten die tijdens coronatijd wat bijzonders presenteerden, of andere sprekers die terugblikken op hun verhaal.

Aanmelden

Beleef de Dag van Gelderland via een mooie live uitzending. Thuis in eigen kring of met een kleine (netwerk)groep naar keuze.

U kunt zich aanmelden voor de live uitzending door bovenaan deze pagina op de knop 'aanmelden evenement' te klikken. Op 10 november ontvangt u dan van ons een link om deel te kunnen nemen. Tijdens de live-uitzending kunt u meerdere keren in- of uitloggen. Zo volgt u het programma dat bij u past.

Contact

Neem bij vragen contact met ons op via provincieloket@gelderland.nl


Programma
Tijdstip Omschrijving
12.00 uur Inloop en welkomstwoord door John Berends, commissaris van de Koning.
13.00 uur Opening onder dagvoorzitterschap van Hasna El Maroudi en lezingen door Marli Huijer en Henk Soorsma.
14.00 uur Pauze
14.15 uur

Leefbaarheid en puzzelen met ruimte

Wat is het effect van corona op de leefomgeving en welk effect heeft dat op de ruimtelijke inrichting? Het afgelopen anderhalf jaar gaf ons verschillende onverwachte inzichten als het gaat om mobiliteit, woonopgaven, natuurgebruik en vele andere zaken. Hans Mommaas, directeur Planbureau voor de Leefomgeving en Harriët Tiemens, directeur Groene Metropool Arnhem Nijmegen, geven hun kijk op de zaak.

15.00 uur

Gesprekken op de bank

De COVID-crisis heeft ervoor gezorgd dat werknemers uit de evenementensector, horeca en andere getroffen sectoren (tijdelijk) ander werk zijn gaan zoeken. Het heeft grote delen van de arbeidsmarkt opgeschud. Maar hoe staat de Gelderse arbeidsmarkt er nu voor? Hebben we een groot tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren? Tijdens gesprekken op de bank gaan we met verschillende spraakmakende gasten in gesprek.

15.15 uur

Het draaiboek van Nederland Slim Benutten & Akte van Oost

Naast omgaan met de impact van corona staat Gelderland nog voor andere uitdagingen. Om tot passende oplossingen te komen, werken we veel samen in de regio. Wat is het script van de lobby-aanpak in Gelderland? Hoe kwam ‘de Akte van Oost’ tot stand? Word bijgepraat door Ellen Mulder, manager buitenlandse betrekkingen en lobby bij provincie Gelderland en Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden over de strategie achter 'Nederland Slim Benutten' en lopende contacten met Den Haag en Brussel.

16.00 - 16.15 uur Pauze en zaalwissel, gezamenlijk naar zaal 1.
16.15 uur

Studio Gelderland

Hasna El Maroudi gaat aan de hand van korte videofragmenten in gesprek met 3 bijzondere Gelderlanders die door hun inspanningen in coronatijd geheel vanuit hun eigen ervaring een kijk geven op de toekomst van hun Gelderland. Zij gaan daarover in dialoog met 3 leden van Gedeputeerde Staten.

16.45 uur

Afronding uitzending met laatste beelden uit de foyer.