Een evenement met impact. Hoe doe je dat?

24-4-2019 mensen in gesprek op podium

In februari 2019 organiseerden gemeente Nijmegen en provincie Gelderland samen het kennisfestival ‘Creating Legacy’. De aanleiding was het Green Capital-jaar van Nijmegen. Het festival was voor een heel divers publiek. Van evenementenorganisatoren tot fietsfanaten en van wethouders tot projectondersteuners. Het doel was kennis delen over hoe grote en kleine evenementen van maatschappelijke meerwaarde kunnen zijn en wat ze kunnen achterlaten.

Green Capital, Culturele Hoofdstad van Europa, Velo-City, de start van de Giro of de Vuelta, de Delta Summit of Europa’s meest ondernemende regio. Stuk voor stuk evenementen en titels die veel kunnen opleveren voor stad en regio. Het brengt zakelijke bezoekers en toeristen naar de stad, zorgt voor extra bestedingen en vooral voor bekendheid van stad of streek. Op lange termijn leveren evenementen maatschappelijk rendement op door imago, innovatie, nieuwe netwerken en economische spin-off. 

Belangrijkste les

Wat heeft het kennisfestival opgeleverd? Ruim 200 bezoekers kwamen naar de Lindenberg in Nijmegen om te luisteren naar sprekers zoals Jan Rotmans, wethouder Harriët Tiemens, gedeputeerde Michiel Scheffer en organisatoren van festivals. Gelderse evenementen konden van elkaar leren en er was ruimte voor ontmoeting in het diverse netwerk. De belangrijkste les was dat als je het goed aanpakt, je evenement een katalysator voor maatschappelijke verandering kan zijn. Belangrijk is dan om hierbij te bedenken: ‘Wat gaan we achterlaten?’ en ‘Hoe kunnen de genodigden het daarna oppakken?’

Meer lezen, zien en horen over de bijeenkomst? U vindt een minidocumentaire op de site creatinglegacy.

Terug naar nieuwsoverzicht