Dubbelspoor en spoorvernieuwing officieel in gebruik

13-9-2019 Publiek bij opening

Gedeputeerde Openbaar Vervoer Jan van der Meer, de regiodirecteur ProRail en burgermeesters en wethouders van de betrokken gemeenten namen op vrijdag 13 september 2019 het dubbelspoor en de spoorvernieuwing van de spoordienst Arnhem-Winterswijk tussen Zevenaar, Didam en Wehl officieel in gebruik.  

Treindienst Arnhem-Winterswijk van groot belang

Na jarenlange voorbereidingen verdubbelde aannemer Strukton Rail in opdracht van provincie Gelderland en ProRail 4 kilometer spoor tussen Zevenaar en Didam en bracht meerdere spoorvernieuwingen aan tussen Zevenaar en Wehl. Met als zwaartepunt de treinvrije periode van 18 dagen in de zomer, waarbij reizigers werden vervoerd met stop- en snelbussen. De verbeteringen leidden tot een nog betere, betrouwbaardere treinverbinding en bereikbaarheid voor de regio’s De Liemers en de Achterhoek.

Spoorverbetering met oog op de toekomst

Openbaar vervoer is een belangrijke schakel in duurzame mobiliteit. Provincie Gelderland zet zich in voor verdere versterking van het openbaar vervoer. De genomen maatregelen maken elektrificatie van spoor in de toekomst mogelijk. Ook zetten we bij de nieuwe aanbestedingen van trein en bus sterk in op duurzaamheid.         

Samenwerken onder bijzondere omstandigheden

Gedeputeerde openbaar vervoer Jan van der Meer: 'Er is een enorme prestatie geleverd. Voor deze spoorverbetering is een grote investering geleverd met veel impact voor de reizigers en omgeving. Tegelijkertijd waren er een hele kritische planning en extreme weersomstandigheden bij de uitvoering. Een goed voorbeeld van nauwe samenwerking tussen overheden, ProRail en Strukton Rail en de regionale vervoerders. Reden temeer om daar gezamenlijk bij stil te staan.'

De Liemers en de Achterhoek beter bereikbaar

De spoorverbeteringen bieden de 21.000 dagelijkse reizigers op de spoorlijn Arnhem - Doetinchem-Winterwijk veel voordelen. Tussen de Randstad, de Liemers en de Achterhoek wordt de reistijd korter, er komt meer overstaptijd en de kans op vertragingen is kleiner. Door de spoorverdubbeling kunnen treinen elkaar voortaan passeren en de trein krijgt in Arnhem meer tijd om te keren. Bovendien kunnen de treinen straks met hogere snelheid rijden. Vanaf 12 augustus 2019 is het extra spoor in gebruik. Naar verwachting is de fiets- en voetgangerstunnel in Zevenaar eind 2019 klaar.

Meer informatie over het project Spoorverbetering Zevenaar-Didam-Wehl vindt u op de pagina van ProRail.

Terug naar nieuwsoverzicht