Drukke zomer voor Gelderse handhavers in de natuur

26-6-2020

Handhavers in de Gelderse natuurgebieden hebben het druk. Veel mensen zaten de afgelopen maanden thuis door COVID-19 en gaan vaker de natuurgebieden in. De meeste recreanten houden zich aan de regels, maar dat geldt niet voor iedereen. Handhavers in natuurgebieden moeten vaker optreden tegen bijvoorbeeld loslopende honden of mensen die afval in de natuur achterlaten. Handhavers en provincie roepen u dan ook op om u aan de spelregels te houden. Zo blijft de natuur mooi en veilig voor iedereen.

Landgoed Middachten

Gelders gedeputeerde Peter Drenth bracht op 26 juni 2020 een bezoek aan Landgoed Middachten. Hij ging op pad met handhavers van de gemeente Rheden, Natuurmonumenten en Landgoed Middachten. De handhavers, buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s), zien erop toe dat mensen de regels naleven. Ze delen ook boetes uit aan overtreders. In de Veluwezoom werken deze handhavers sinds een jaar intensief samen. Daarvoor heeft de provincie extra geld uitgetrokken. Peter Drenth: “We willen allemaal genieten van onze mooie natuur. Onze handhavers zorgen ervoor dat onze natuur ook mooi, en veilig blijft. COVID-19 laat duidelijk zien hoe belangrijk buiten zijn voor ons is. Dan is het wel belangrijk dat we ons aan de regels houden. Die zijn er niet voor niks.”

Loslopende honden

De meeste bezoekers van natuurgebieden houden zich aan de regels. Maar dat geldt niet voor iedereen. De laatste maanden trekt een grote groep bezoekers de natuur in, die daar eerder niet vaak kwam. Die groep weet minder van de regels die gelden. Handhavers moeten dan ook veel vaker optreden tegen bijvoorbeeld mensen die hun hond los laten lopen, na zonsondergang met een grote groep in een natuurgebied bijeenkomen, en tegen mensen die zich niet aan de COVID-19 noodverordening houden. Een loslopende hond lijkt misschien niet veel kwaad te kunnen. Maar hij kan in een kwetsbaar natuurgebied heel wat schade veroorzaken. Zoals het verstoren van nesten en vogels en soms zelfs het doodbijten van reekalfjes. Ook zijn er helaas mensen die afval in de natuur achterlaten of vuur stoken. Dat laatste is zeer gevaarlijk zeker met de huidige droogte.

Wat zijn de spelregels in de natuur

Gelderland heeft prachtige natuur met veel mogelijkheden om te wandelen, fietsen en paardrijden. De natuur is ook kwetsbaar. Om te kunnen genieten van de kwetsbare natuurgebieden moeten we ons aan spelregels houden.

  • Tussen zonsondergang en zonsopgang zijn natuurgebieden stiltegebieden voor de (nacht)dieren. U mag er dan niet komen.
  • Blijf op de wandel- fiets- en ruiterpaden en gebruik de aangegeven mountainbikeroutes. Dat voorkomt ongelukken door botsingen, het verstoren van wilde dieren en vertrappen van planten.
  • Houd uw hond altijd aan de lijn. Een hond ruikt wilde dieren van een grote afstand en kan veel schade aanrichten door wild op te jagen, aan te raken of te bijten.
  • Laat geen afval achter. De schade aan de natuur is aanzienlijk, net als de kosten om alles op te ruimen. Het meeste afval breekt moeizaam af in de natuur. En vormt bovendien een risico voor mens en dier. Ook tuinafval dumpen brengt grote schade toe doordat sommige tuinplanten veel sneller groeien dan de wilde variant. De wilde variant kan dan doodgaan. Breng uw tuinafval naar de afvalstort.

Houd u u niet aan de regels? Dan kan een boa een boete geven. Afval dumpen kost € 370. Lopen met een niet-aangelijnde hond € 99. Hond achter het wild aan kan oplopen tot € 400. Deze spelregels zijn niet door de eigenaar van het terrein bedacht, maar staan beschreven in verschillende wetten. Zoals het Wetboek van Strafrecht, de Wet milieubeheer en natuurlijk de Wet natuurbescherming. Bij ernstige overtredingen komen dan ook de politie en het Openbaar Ministerie in beeld.

Houd u aan de spelregels. Zo kunnen we allemaal van de natuur blijven genieten.

Meer geld voor handhavers in natuur

Provincie Gelderland heeft 2 jaar geleden extra geld uitgetrokken voor het verbeteren van toezicht en veiligheid in het buitengebied. Daarvan is € 1,2 miljoen om de capaciteit van de toezichthouders in natuurgebieden op peil te houden. € 800.000 is om de samenwerking tussen de verschillende partners te versterken die zich bezighouden met toezicht en handhaving van de Natuurbeschermingswet. Dit zijn terreinbeherende organisaties, zoals Natuurmonumenten en Landgoed Middachten, maar ook politie, waterschappen en gemeenten. De provincie is co-financier en samenwerkingspartner.

Terug naar nieuwsoverzicht