Droomhuis wordt werkelijkheid voor De Getijden

19-9-2019 Droomhuis De Getijden

Vrijdag 20 september 2019 laten wethouder Tiemens en gedeputeerde Kerris de schoolsirene loeien van de voormalige Lourdes basisschool aan de Veldstraat in Nijmegen. Burgerinitiatief De Getijden realiseerde de afgelopen jaren in en rondom de school 17 nieuwe woningen, met gemeenschappelijke ruimtes en een grote tuin. De woningen zijn duurzaam en gasloos gebouwd. Met grasdaken en voorzien van maar liefst 268 zonnepanelen.

Goede buren

Zeven jaar geleden ontstond bij de initiatiefnemers het gedurfde en vernieuwende plan om een gebouw te kopen om daar samen te gaan wonen. Nijmegen weet welke gebouwen de komende jaren leegkomen en eventueel beschikbaar zijn voor een andere bestemming, zoals wonen. Het oog van de bewoners viel direct op de Lourdes-basisschool. Een mooi oud gebouw met prachtige bomen eromheen. Cruciaal was de subsidie van de provincie voor een haalbaarheidsstudie en de hulp van de gemeente.

Samen aan de slag

Wethouder Harriët Tiemens vindt dat het project past bij Nijmegen: ‘De Getijden bewijst dat CPO resulteert in woningen die optimaal zijn afgestemd op de wensen van de bewoners. Dit schitterende nieuwe wijkje sluit naadloos aan bij waar Nijmegen graag voor staat: groen, duurzaam en sociaal.’ Gedeputeerde Peter Kerris sluit zich daarbij aan: ‘De woningnood in Gelderland is hoog. De Getijden laat zien wat bewoners voor elkaar kunnen krijgen als ze samen aan de slag gaan om hun woondroom te realiseren.’ Hans Steeman, voorzitter VVE De Getijden: ‘Zonder de inzet en gedrevenheid van het collectief De Getijden had op deze plaats een betonnen appartementencomplex gestaan in plaats van sociale en duurzame woningen in een historisch pand!’

Actieplan Wonen

In 10 jaar moeten er tienduizenden woningen bij worden gebouwd in Gelderland. In het nieuwe provinciale coalitieakkoord is voor de komende 4 jaar fors geld vrijgemaakt om de woningnood aan te pakken. Een Actieplan Wonen moet de woningbouw versnellen en vooral betaalbare woningen toevoegen. Energietransitie en leefbaarheid zijn daar zeer belangrijk bij. Het ondersteunen van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) wordt onderdeel van dit actieplan. Samen werk maken van wonen in Gelderland!

Wilt u meer weten? Ga naar CPO De Getijden.

Terug naar nieuwsoverzicht