Drie Gelderse TaalHelden genomineerd

15-10-2019 Medaille met de tekst TaalHeld

Addy van Meerten uit Beneden-Leeuwen, Angela Smulders uit Lienden en Sarah Albers uit Molenhoek zijn genomineerd als TaalHeld in Gelderland. Ze ontvingen een taallintje vanwege hun unieke en bijzondere inzet voor taal. Met de regionale TaalHeldenverkiezingen vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.   

Taalcursist, Taalbegeleider en Bruggenbouwer

Taalhelden zijn mensen die zich inzetten voor een beter geletterd Nederland. Addy van Meerten is gekozen als taalheld in de categorie Taalcursist, vanwege haar enorme inzet. Haar eigen tijdschrift, De Addy, wordt als voorbeeld voor veel laaggeletterden gezien. Ze was zelf laaggeletterd en heeft lessen gevolgd om haar Nederlands te verbeteren. Ze schreef tijdens deze lessen verhalen over haar leven. Deze verwerkte ze in een tijdschrift.  
Angela Smulders is gekozen als taalheld in de categorie Taalbegeleider, vanwege de grote groep autochtone deelnemers die ze bij elkaar kreeg voor haar workshops. Ze is als taalbegeleider actief betrokken.
Sarah Albers is gekozen als taalheld in de categorie Bruggenbouwer, vanwege haar vermogen mensen te overtuigen en betrokken te houden bij het onderwerp laaggeletterdheid. Ze doet dit vanuit een zekere bescheidenheid, maar zeker met passie. 

Alle regionale TaalHelden mogen meedoen aan de landelijke Taalheldenverkiezing in januari 2020.

Moeite met lezen, schrijven en rekenen

Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Ze zijn laaggeletterd. In Gelderland heeft ongeveer 11% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Samen met partners zoals Stichting Lezen & Schrijven, Samenwerkende Gelderse Bibliotheken, Rijnbrink, ROC’s, Gelderse Gemeenten en anderen maken we ons sterk om het aantal laaggeletterden omlaag te brengen.

Terug naar nieuwsoverzicht