Derde wolf op de Veluwe is een mannetje

19-2-2019 Een wolf

Op de Noord-Veluwe zijn nu ook DNA-sporen gevonden van een mannetjeswolf. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, in opdracht van provincie Gelderland. Dat betekent dat op de Veluwe op dit moment 3 wolven zijn.

Versneld onderzoek

We willen snel duidelijkheid over de vestiging van de wolf op de Veluwe. Daarom is versneld onderzoek gedaan naar sporen van de wolvin op de Noord-Veluwe. Een deel van de gevonden sporen blijkt van een mannetjeswolf te zijn, die nog niet eerder is gezien.

Wolvin

Daarnaast bevestigt het onderzoek dat de wolvin ook nog op de Noord-Veluwe leeft. De laatste bevestigde waarneming is van 24 januari 2019. Dat is op een paar dagen na een half jaar. Voor ons is dit voldoende bewijs om te spreken van een gevestigde wolf. Gedeputeerde Peter Drenth: ‘We hebben nu duidelijkheid, dankzij de inzet van betrokken terreineigenaren en enthousiaste vrijwilligers van Wolven in Nederland. Dat we nu al weten dat er sprake is van een derde wolf laat zien hoe belangrijk het is om de ontwikkelingen nauwgezet te blijven volgen.’

Beschermd

De wolf is een beschermde diersoort. In Nederland zijn de provincies verantwoordelijk voor de bescherming van de wolf. Hoe precies wordt omgegaan met de wolf staat in het Interprovinciaal wolvenplan, dat in januari 2019 is vastgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO). Gelderland is de eerste provincie in Nederland die te maken heeft met een gevestigde wolf.

Leefgebied

De volgende stap is het leefgebied van de wolf vaststellen. Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen daar waarschijnlijk eind maart 2019 een goed onderbouwd besluit over. De vaststelling van het leefgebied is belangrijk om vervolgens in gesprek te gaan met gemeenten, terreineigenaren en schapenhouders in het gebied. Peter Drenth: ‘We willen bijdragen aan preventieve maatregelen als dat nodig is. Maar dan is het wel belangrijk dat alle partijen meedoen en er een gezamenlijk plan komt.’

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben al eerder toegezegd dat ze de komende 3 jaar alle schade door wolven vergoeden. Dat geldt voor hobbydierhouders en professionele dierhouders.

Tweede wolvin en mannetjeswolf

Uit de resultaten blijkt ook dat er nog steeds een tweede wolvin actief is. Zij zit op de Midden-Veluwe. De eerste keutel van deze wolf is eind augustus 2018 gevonden. Ook daarvan willen we zo snel mogelijk weten of sprake is van definitieve vestiging. Of de mannetjeswolf een blijvertje is, moet nog blijken.

Terug naar nieuwsoverzicht