Den Diek Dorpshuis van het Jaar 2018!

4-12-2018 De winnaars houden de beker omhoog

Sociaal Cultureel Centrum Den Diek in Lichtenvoorde is verkozen tot Dorpshuis van het Jaar 2018. Dit werd 1 december 2018 bekend gemaakt tijdens de finale in het Huis der Provincie. Afgelopen maanden streden 6 buurt- en dorpshuizen om deze eer en €3.000. ‘We zijn helemaal overrompeld, dit hadden we niet verwacht’, zeiden de enthousiaste winnaars uit Lichtenvoorde. Jurylid en gedeputeerde Bea Schouten overhandigde de prijs: ‘Bijzonder aan Den Diek is hun opendeurbeleid. Ze hebben geen beheerder en iedereen kan er gewoon binnenlopen. Een mooi voorbeeld van hoe het anders kan.’

Een hippe eigentijdse plek

De meeste dorpshuizen hebben een beheerder. Bij Den Diek doen ze dat anders. Met succes, volgens de jury: ’Het vertrouwen dat ze de gebruikers van het dorpshuis geven, krijgen ze dubbel en dwars terug. Dit is de manier waarop dorpshuizen in de toekomst kunnen werken.’ Daarnaast vindt de jury het een hippe en eigentijdse plek, waardoor het automatisch ook een stuk aantrekkelijker is voor verschillende doelgroepen.

Prijzengeld

Den Diek heeft grootse plannen met het prijzengeld: ‘We gaan in de hal een hangplek voor jongeren maken, waar ze bijvoorbeeld ook hun mobieltje kunnen opladen. En we gaan inzetten op toegankelijkheid om meer mensen naar Den Diek te krijgen’, aldus bestuursleden Marloes van den Berg en Jolien Weevers.

Voorrondes

Waar staat hét bruisende hart van het dorp of de wijk, waar voor iedereen wat te beleven is? De zoektocht naar deze bijzondere plek in Gelderland startte in het voorjaar van 2018. Er werden 58 Gelderse buurthuizen aangemeld. Daaruit zijn er 6 genomineerd voor de finale op TV Gelderland: Thuis Wageningen, Wijkplaats BUUR in Nijmegen, Den Diek in Lichtenvoorde, Kulturhus De Borg in Babberich, ’t Dorpshuus in Varsselder-Veldhunten en Buurthuis De Meerpaal in Ede.

De finale bij Omroep Gelderland

In de tv-serie Dorpshuis van het Jaar reisde Angelique Krüger de afgelopen tijd met de beheerders dwars door Gelderland langs de 6 genomineerde dorpshuizen. Ze bezocht activiteiten en sprak met vrijwilligers en bewoners over hoe belangrijk het dorps- of buurthuis voor hen is.
Na het optellen van de stemmen van het publiek, de beheerders en de vakjury kwam Den Diek als winnaar uit de bus. De beheerders spraken zich uit over de horeca, hygiëne en sfeer bij de andere genomineerden. De vakjury lette op originaliteit, toegankelijkheid en in hoeverre de dorps-en buurthuizen verschillende groepen weten aan te spreken.
De finale is te zien op zaterdag 8 december 2018 om 17.20 uur (daarna ieder uur herhaald) bij Omroep Gelderland.

Volgend jaar weer

Gedeputeerde en jurylid Bea Schouten is enthousiast over de verkiezing: ‘Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Zo ontzettend veel mensen zetten zich in voor en vinden elkaar bij deze buurt en dorpshuizen. Ze zijn zo belangrijk voor de samenleving. We zetten de goede voorbeelden graag in het zonnetje. Wat mij betreft organiseren we dit volgend jaar weer.‘

De verkiezing Dorpshuis van het Jaar is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland in samenwerking met Omroep Gelderland. Meer weten? Kijk op de website dorpshuisvanhetjaar.nl en bekijk daar alle uitzendingen van Omroep Gelderland 

Terug naar nieuwsoverzicht