Gelderse zwerfkattendag 2019

De specifieke veterinaire aspecten van verwilderde zwerfkatten

Sessie 4 oktober 2019 van 10.00 uur tot 10.30 uur

Een verwilderde zwerfkat in de dierenartsenpraktijk vergt een andere manier van benaderen en behandelen dan een tamme zwerfkat. Tal van behandelmogelijkheden zijn geen optie voor een verwilderde zwerfkat. Een verwilderde kat zit in de stress door het opgesloten zijn in de opvang en de nabijheid van mensen. Ziek worden ligt hierdoor op de loer. Hoe bedienen we het beste het welzijn van de verwilderde zwerfkat vanuit veterinair oogpunt?

Wat zijn de trucs en de tricks van neutralisatie bij TNRC-projecten (Trap-Neuter-Return or Relocate-Care) vanuit veterinair oogpunt? Wel of niet intuberen? Welke medicatie gebruik je? Wat is de beste operatietechniek bij poezen? Op welke specifieke ziekten moet je bedacht zijn? Wanneer zet je een geneutraliseerde zwerfkat weer terug?

Angelina de Jong

Angelina de Jong is een zelfstandig gevestigde dierenarts met sinds 2014 een eigen praktijk in Delft: ‘Animalis’. Angelina is gespecialiseerd in chirurgie en interne geneeskunde. Na haar studie diergeneeskunde heeft ze gewerkt bij Stichting Dierenopvang Rijnmond en bij de Minimax in Rotterdam. Haar voornaamste werk bij de Dierenbescherming was de veterinaire zorg voor de dieren in het asiel en spreekuur houden voor dieren van mensen met een minimum inkomen. Angelina’s hart en passie liggen bij zwerfdieren – reden om jaarlijks naar Lesbos te gaan voor TNRC-projecten. Haar specifieke kennis van de problematiek van zwerfdieren en haar ervaring met TNRC deelt ze graag door het geven van praktische adviezen tijdens haar sessie.

Er zijn geen plaatsen beschikbaar.