De Romeinse Limes op weg naar Werelderfgoed

27-9-2019 vondsten Romeinse Limes

De 3 colleges van gedeputeerde staten van Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland stemmen in met voordracht van de Romeinse Limes voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst is een belangrijke stap richting de internationale erkenning die dit historisch rijke gebied verdient. Dit Nederlands-Duitse deel van de Limes is onderdeel van de voormalige rijksgrens van het Romeinse Rijk. Deze liep van Engeland tot de Zwarte Zee en delen hiervan staan al op de Werelderfgoedlijst. Gedeputeerde Staten van de provincies Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland bieden vandaag gezamenlijk  het nominatiedossier aan aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Bij een positief besluit van de ministerraad, zal de minister in januari 2020 het nominatiedosser, samen met Duitsland, indienen bij UNESCO in Parijs. De verwachting is dat in juli 2021, tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Comité van UNESCO, een besluit wordt genomen over de nominatie. Als het besluit positief is, krijgt de Romeinse Limes de status van Werelderfgoed.

Wereldwijde erkenning

'In Gelderland is onze Romeinse geschiedenis nog heel zichtbaar is, met het aquaduct in Berg en Dal, de tempel/kerk in Elst en de duizenden vondsten in Museum Valkhof Kam. En daar zijn we trots op', zegt Peter Drenth, gedeputeerde van Gelderland en verantwoordelijk voor erfgoed. 'De Werelderfgoedstatus geeft erkenning voor de waarde van dit gebied en biedt de kans om dit deel van onze geschiedenis meer onder de aandacht te brengen. Samen met de andere provincies staan we voor de uitdaging om de limes te behouden en beleefbaar te maken'.

Inkijk in het verleden

Het Nederlands-Duitse deel, ook wel het Neder-Germaanse deel van de Romeinse Limes, markeert de noordelijke grens van het uitgestrekte Romeinse Rijk en loopt door Duitsland en Nederland. In Nederland volgt de Limes de loop van de oude Rijn, van Herwen tot aan Katwijk. Langs deze Rijn liggen veel vindplaatsen uit de Romeinse tijd, waaronder forten, wachttorens, schepen en het Kanaal van Corbulo. De archeologische resten in dit gebied zijn, mede door de samenstelling van onze bodem, goed bewaard gebleven en geven een zeldzaam inkijkje in hoe het leven er 2000 jaar geleden langs de grens van het Romeinse Rijk uitzag. De best bewaarde en meest complete vindplaatsen worden nu voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst.

Neder-Germaanse Limes

Sinds 2011 werken de drie Nederlandse provincies samen met Duitsland en de Limes-gemeenten aan de voordracht van de Neder-Germaanse Limes. Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst wordt de Limes toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. Erfgoed waar Nederland trots op mag zijn.

Dit is een overzicht van de vindplaatsen van de Romeinse Limes in Nederland:

Leiden- Roomburg  Castellumterrein
Katwijk-Valkenburg - De Woerd  Vicus
Katwijk-Valkenburg – Centrum  Castellumterrein
Leidschendam Voorburg - Voorschoten  Corbulo kanaal
Leidschendam Voorburg  Forum Hadriani
Woerden Centrum  Castellumterrein 
Bunnik - Vechten  Castellumterrein 
Utrecht – Domplein  Castellumterrein 
Utrecht – Leidsche Rijn  Wachttoren
Utrecht – De Meern  Castellumterrein
Utrecht – De Meern  Limesweg
Arnhem  Castellumterrein, Meinerswijk
Zevenaar (Bijlandse Waard)  Verspoeld Castellum
Nijmegen (Hunerberg)  Castellumterrein
Nijmegen (Valkhof)  Castellumterrein
Nijmegen /Berg en Dal (Kops Plateau)  Castellumterrein
Nijmegen /Berg en Dal  Aquaduct
Elst (Tempel)  Tempel
 Berg en Dal (De Holdeurn)  Pannenbakkerij

Terug naar nieuwsoverzicht